Specie țintă: acvila de munte și șoim călător

Perioada: 2 ieșiri obligatorii: perioada de construire a cuibului: 20 februarie – 15 martie și perioada părăsirii cuibului: iunie 15 – 5 iulie, între ieșirile obligatorii este recomandat efectuarea mai multor ieșiri (detalii metodologie detaliată)

Nivel de experiență: recunoașterea păsărilor de pradă

Numărul persoanelor: 1 – 3 persoane

Echipament: telefon mobil (de tip smartphone), binoclu, telescop (obligatoriu)

Locații: puncte de observație amplasate lângă cuiburi

Descrierea scurtă a metodei:

Scopul programului de monitorizare este de a verifica prezența perechilor cunoscute, de a identifica cuiburile folosite în anul în curs și de a determina succesul reproducerii în teritoriile respective.

Pentru a obține informații exacte privind succesul de cuibărit al perechilor cunoscute, sunt necesare cel puțin 2 ieșiri. În ambele cazuri, trebuie efectuată o observație de 3 ore într-un punct de observație stabilit în prealabil cu coordonatorul programului. În acest timp, vom căuta activ păsările de pradă și noi cuiburi potențiale. La prima ieșire vom identifica cuibul folosit în acel an, deoarece este posibil ca acvila de munte să nu folosească același cuib pentru reproducere în fiecare an. În cazul în care cuibul nu poate fi identificat cu exactitate, se recomandă efectuarea mai multor vizite (detalii despre metodologia detaliată). La a doua vizită, se colectează informații privind succesul reproducției, se verifică cuiburile identificate la prima vizită. Dacă prezența sau absența puiului poate fi stabilită cu certitudine și dacă se poate determina vârsta puilor, nu este necesară efectuarea observației de 3 ore; în orice alt caz, este obligatorie, deoarece puii se pot ascunde adesea în cuib și sunt greu de observat.

Ca și în cazul celorlaltor programe de monitorizare, datele sunt colectate cu ajutorul aplicației mobile OpenBioMaps (utilizând formularul dedicat). Formularul nu permite înregistrarea observațiilor altor specii, dar pot fi utilizate mai multe formulare în paralel și se recomandă înregistrarea observațiilor altor specii în timpul activității pe teren.

Metodologia detaliată poate fi consultată aici.

Contact:

Kiss Réka Beáta, reka.kiss@milvus.ro