A 14-a Întâlnire Anuală de Monitoring în Cluj Napoca

11 noiembrie a fost ziua în care  Societatea Ornitologică Română și Grupul Milvus au organizat cea de-a 14-a Întâlnire Anuală de Monitoring. După o pauză de doi ani, acest eveniment a fost organizat în prezența specialiștilor din toată țara.  Amfiteatrul din clădirea din Grădina Mikó a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca s-a umplut de iubitori de păsări, curioși de programele de monitorizare care se derulează în România.

În mod tradițional, seria de conferințe a început cu o prezentare a programului de Monitorizare a Păsărilor Comune. Coordonatorul programului, Cristi Domșa, a prezentat pe scurt principalele repere ale programului din 2006 până în prezent, pentru ca apoi să descrie mai detaliat rezultatele monitorizării din acest an.

Pe lângă păsări, au fost prezentate și proiecte de monitoring care vizează alte grupe taxonomice, ca de exemplu fluturi, călugărițe (Mantis religiosa) sau vipere de fâneață.

Membrii Grupului Milvus au susținut mai multe prezentări. Papp Edgár a prezentat monitorizarea sincron a vânturelului de seară și monitorizarea speciilor nocturne, Szabó D. Zoltán a vorbit despre studiul păsărilor cântătoare din Munții Făgăraș și despre importanța proiectelor de tip ”citizen science”, Sos Tibor a prezentat monitorizarea recent începută a viperei de fâneață, Marton Attila a relatat despre principalele rezultate ale taberei de inelare de pe Grindul Chituc. Ultimul care a luat cuvântul a fost  Daróczi J. Szilárd, care a trecut în revistă observațiile speciilor rare de păsări din ultimii ani.

Programul complet este disponibil aici.

Lăsați un comentariu