Așteptăm revenirea vântureilor de seară

  • Post category:Știri
  • Post comments:1 Comment

Vântureii de seară se întorc în curând din migrație. Ei au de parcurs un lung drum, întrucât vin tocmai din Africa.  În această perioadă  avem grijă ca scorburile artificiale special montate pentru ei să fie pregătite pentru cuibărit. Este vorba de circa 70 de cuiburi amplasate în Livada de Bihor, care face parte din aria naturală protejată Valea Alceului. În această arie monitorizăm deja de 25 de ani colonia de vânturei de seară. Scorburile prin construcția lor protejează excelent ouăle și puii contribuind semnificativ la acțiunile de conservare, însă dacă se umezesc se usucă mult mai greu decât cele naturale construite din crengi. Vântureii de seară, asemenea tuturor speciilor de șoimi, nu își construiesc cuiburi, mai mult, prin tăierile de arbori respectiv deranjarea coloniilor de cioară semănătură, a căror cuiburi ocupă și vântureii în mod natural, specia nu mai găsește teritorii propice pentru cuibărire. E motivul pentru care am intervenit pentru conservarea speciei cu măsuri specifice, iar montarea de cuiburi artificiale a adus beneficii.

Astfel, cu ajutorul voluntarilor am verificat aceste scorburi. Unele au avut nevoie de reparații, pe celelalte le-am curățat și am înlocuit pietrișul, pentru a asigura condiții propice de cuibărit.  Chiar dacă am petrecut sărbătorile pascale muncind, am fost și noi răsplătiți cu ouă, unele cuiburi având deja locatari. Alături de această specie, aici cuibăresc aproximativ  30 de perechi de vânturei roșii, specie la care a început deja perioada de reproducere. Pe lângă ouăle depuse de vântureii roșii, au fost scorburi unde am găsit ouă de ciufi de pădure, care se pare că se simt bine în aceste cuiburi artificiale.

Ouă de vânturel roșu

Lăsați un comentariu

This Post Has One Comment

  1. Maria

    Felicitari pentru munca depusa in vederea conservarii speciei. Ar fi interesant daca ati pune si o camera live, sunt multi admiratori ai necuvantatoarelor, interesati de viata lor! Sarbatori fericite!