Am numărat, din nou, vântureii de seară!

Adunarea, în locurile de înnoptare a vântureilor de seară este un fenomen obișnuit în această perioadă a anului. De 15 ani, Grupul Milvus urmărește evoluția efectivelor de vânturei de seară în Câmpia de Vest a României, în Banat și Crișana.

În acest an, ca de fiecare dată, am numărat exemplarele de vânturei de seară, o dată pe săptămână, în zilele de miercuri, de la jumătatea lunii august până în prima săptămână din octombrie. În ceea ce privește locurile de înnoptare,  patru dintre aglomerările obișnuite au fost folosite în număr mare. Deoarece avem date de peste zece ani pentru fiecare loc de înnoptare, nu a fost dificil să comparăm datele din acest an cu media din anii precedenți. 

În general, cifrele din vestul României au fost sub cele obișnuite. În două locuri de aglomerare, unde de obicei numărul de efective este foarte mare, cifrele s-au apropiat de media multianuală doar la sfârșitul perioadei de monitorizare. Cu toate acestea, vestea bună este că locul de adunare din comuna Variaș (județul Timiș), distrus în urmă cu câțiva ani, a redevenit punct de întâlnire pentru vânturei. Totodată,  singura adunare din județul Bihor a produs, efective mari, cu peste 200 de indivizi numărați la un moment dat pentru prima dată în ultimii 15 ani.

În ceea ce privește populația totală monitorizată din Bazinul Carpatic, rezultatele sunt medii, astfel că nu s-a înregistrat o scădere a numărului de vânturei de seară, care migrează prin această zonă. Totuși, în acest an aceștia au vizitat locurile de înnoptare din Ungaria într-un număr mai mare decât de obicei, în comparație cu zonele din Crișana și Banat. În această perioadă a anului, vântureii de seară nu sunt fideli unei anumite zone, ca în perioada de reproducere, și probabil preferă zonele cu o mai bună disponibilitate de hrană. Principalul scop al adunării de toamnă a vântureilor de seară nu este acela de a permite observatorilor de păsări și iubitorilor de natură să admire acest eveniment spectaculos de toamnă, ci de a se asigura că păsările sunt pregătite fizic pentru migrările solicitante de mii de kilometri și că un număr cât mai mare de păsări se vor întoarce în zonele de reproducere de pe câmpie în primăvara anului viitor.

Între timp, întreținem cuiburile artificiale amplasate pentru vânturei și îi așteptăm să revină din nou în luna mai. Mulțumim voluntarilor noștri entuziaști pentru toată munca depusă! Fără ei ne-ar fi fost foarte greu.

Lăsați un comentariu