Am numărat ciufii de pădure

De mai bine de 10 ani, încheiem anul și începem noul an prin monitorizarea ciufilor de pădure în locurile de iernare. Asta înseamnă că, între 20 decembrie 2024 și 31 ianuarie 2025, cu ajutorul voluntarilor, vizităm locurile de aglomerare cunoscute și numărăm exemplarele observate. O dată la trei ani, nu ne limităm doar la aceste puncte, ci parcurgem în totalitate localitățile pentru a identifica potențiale noi locuri de adunare.

Nici acest an nu a fost o excepție. Cei 41 de voluntari implicați au înregistrat observații în 63 de localități din 16 județe. Participanții au identificat 58 de colonii active, unde au numărat 1.408 ciufi de pădure.

Din păcate, de la an la an observăm un număr tot mai mic de exemplare în locurile de aglomerare. Unul dintre motive este, fără îndoială, vremea blândă, iar un alt factor, tot mai îngrijorător, este tăierea arborilor folosiți ca locuri de adăpost. Dacă anul trecut am relatat despre dispariția a trei locuri de aglomerare din județul Bihor, ca urmare a defrișărilor, anul acesta situația s-a repetat, tot într-o localitate bihoreană. În Tarcea, brazii din curțile bisericilor reformate și ortodoxe, folosiți de mulți ani de ciufi, au fost tăiați. Se pare însă că această colonie și-a găsit un nou adăpost în satul vecin, Galoșpetru, unde anul acesta am identificat pentru prima dată o aglomerare, descoperire făcută datorită monitorizării extinse  pe care o realizăm o dată la trei ani.

Au dispărut brazii din curtea bisericii ortodoxe din Tarcea

Până în 2022, municipiul Satu Mare se putea mândri cu cel mai mare număr de ciufi de pădure. În 2023, însă, satul Turnu (județul Arad) a ocupat primul loc, cu 241 de ciufi observați. Anul acesta, Satu Mare a recâștigat poziția de lider, participanții la programul de monitorizare înregistrând 162 de ciufi în reședința județului Satu Mare.

Lăsați un comentariu