După o lungă perioadă de pregătire, vântureii de seară încep migrația spre cartierele de iernare. În aceste perioade vântureii formează aglomerări de la câteva zeci la peste o mie de exemplare în anumite pâlcuri de arbori, unde petrec nopțile împreună. Păsările folosesc în mod tradițional aceleași locuri, an după an. Grupul Milvus monitorizează dinamica acestor păsări de mai mulți ani. Începând din mijlocul lunii august până în prima săptămână lui octombrie, în Câmpia Panonică (Ungaria, România și Serbia) au loc observații sincronizate asupra acestor locuri de înnoptare, adică numărătoarea vântureilor se efectuează în fiecare săptămână în aceeași zi, simultan. Ca și în anii precedenți, în vestul României se monitorizează șase aglomerări de vânturei de seară (cu această ocazie dorim să-i mulțumim tuturor care participă la aceste activități ajutând munca noastră!)
Iată mai jos datele observațiilor din toamna anului 2014:
Unul dintre principalele module ale programului de cercetare și conservare a vânturelului de seară constă în descifrarea rutelor de migrație, respectiv strategiei urmărită de păsări în timpul pasajului precum și dinamicii populațiilor migratoare. Pa baza datelor obținute foarte recent se pare că, chiar și efectivele care cuibăresc în orient precum Kazahstan, se alătură populațiilor din estul Europei și migrează împreună cu acestea spre savanele din sudul Africii. În cadrul celui de-al doilea proiect LIFE destinat conservării acestei specii, și anume Conservarea vânturelului de seară în Bazinul Carpatic (LIFE11/NAT/HU/000926), specialiștii din partea MME BirdLife/Hungary și Grupul Milvus care activează în acest domeniu, au montat transmițătoare pe trei vânturei de seară în zona de stepă din Kazahstan. Pe la mijlocul lunii septembrie, unul dintre aceștia, un mascul botezat Adai a ajuns pe teritoriul României!
Urmărind rutele de migrație din estul țării, vântureii de seară străbat Dobrogea în drumul lor spre sud. Presupunând că aceste rute sunt folosite și de efective cuibăritoare în țări care se află la est de România, specialiștii celor două organizații au capturat și echipat cu transmițătoare alți trei vânturei în apropierea unui loc de aglomerare care se află la marginea Deltei Dunării. După doar trei zile, un mascul cu numele de Ubul și o femelă botezată Karma, au ajuns în nord-estul Bulgariei.
Pe lângă exemplarele menționate mai sus, în cursul verii s-a montat transmițător pe încă trei vânturei din Ungaria și un singur individ din Italia.
Drumul vântureilor spre Africa și, sperăm noi, de întoarcere, poate fi urmărit pe pagina web http://satellitetracking.eu/
Cu ajutorul acestor sisteme de urmărire vom afla informații noi nu doar despre rutele de migrație ale vântureilor de seară din Europa, dar și despre cartierele de iernare și zonele de cuibărit ale acestora, precum și privind factorii negativi care periclitează aceste păsări. Iar toate aceste informații sunt indispensabile în activitățile de conservare care vizează populațiile de vânturel de seară.
Toate informațiile din acest articol pot fi utilizate numai cu acordul prealabil al Grupului Milvus (office@milvus.ro).
Good morning,
I send you this e-mail because I saw on the Internet that you were involved in Red footed falcon (Falco vespertinus) conservation and studies.
On 26/05/15, I observed in the south of France (at Blauzac, Gard department) two birds of this species hunting insects, on their migratory way.
I took some (bad) pictures of them and, when coming back at home and looking at these, I remarked that one of the bird (a young male) had wing marks on him. As I saw him mainly by under, I didn’t notice any number or colour on the wings, even if I have two very bad other pictures, taken at high distance, showing the upper part of him.
I suppose that a program for marking these birds like that exists somewhere in Eastern Europe but I don’t know where and would be interested by any help or information permissing to know the origin of this falcon.
Best regards
Jean-Denis Méric
P.S.: I can send you a picture
Hello Jean-Denis, thanks for the info, would you please contact me by e-mail? (attila.nagy@milvus.ro)
Pingback: A pornit la drum „Expresul vântureilor”! Vântureii de seară și rudele lor orientale, vântureii de amur, au început migrația de primăvară | Milvus Group - Bird and Nature Protection Association