De multe ori nici nu băgăm în seamă problemele locale provocate de schimbările climatice.
Lostrița,cândva întâlnită pe majoritatea râurilor de munte din bazinul munților Carpați, a devenit, azi, o raritate. În 2014 a fost demonstrat faptul că această specie mai cuibărește în râul Mureș. De atunci, de mai multe ori au fost organizare patrule pentru protejarea speciei, mai ales în perioada de reproducere.
Mulțumim Asociației de Vânătoare și Pescuit Sportiv Mureș, coordonatorilor și voluntarilor, și nu în ultimul rând tinerilor ambasadori care luptă împotriva schimbărilor climatice și aleg să fie „activi” pentru viitor!
Lostrița, cândva întâlnită pe majoritatea râurilor de munte din bazinul munților Carpați, a devenit, azi, o raritate.
Considerată o specie endemică și emblematică, specia abia dacă mai supraviețuiește pe anumite cursuri de apă, printre ele râul Mureș.
Acum, populațiile sunt sever fragmentate din cauza regularizărilor și lucrărilor hidrotehnice. Poluarea, braconajul și transformarea habitatelor și peisajelor afectează de asemenea specia.
În 2014, Grupul Milvus alături de APS Târnava Mare și Geo Accent au reușit demonstrarea faptului că populația de lostriță se reproduce cu succes pe râul Mureș
Pentru a da o șansă reală reproducerii speciei, și anul acesta am reușit să patrulăm în zonele de reproducere din județul Mureș
Tineri ambasadori, angrenați în lupta împotriva schimbărilor climatice ni s-au alăturat
Brigitta crede cu tărie că păstrarea biodiversității este o cheie importantă în această luptă
Participarea lor în această patrulare este un semnal că tinerii sunt atenți la problemele de mediu, dar mai ales preocupați
Și pe bună dreptate!
Lostrița ar putea fi amenințată de efectele schimbărilor climatice prin intermediul schimbărilor hidrologice
Astfel, ar putea apărea anumite efecte în fenologia speciei, respectiv în reproducerea timpurie și consecințele aferente.
Mai mult, adulții în timpul reproducerii și embrionii multor specii de pești sunt extrem de sensibili la schimbările de temperatură ale apei. Ar putea cauza chiar moartea. Astfel, fără urmași, populația ar putea fi condamnată la extincție.
Nu lăsați schimbările climatice să încheie jocul!