Egy jobb jövőért!

Sokszor észre sem vesszük, hogy a klímaváltozás milyen helyi változásokat és problémákat is okoz.

A dunai galóca valaha a Kárpát-medence legtöbb hegyvidéki folyójában élt. Mára szinte mindenhonnan eltűnt. 2014-ben bizonyosodott be, hogy a faj a Marosban még sikeresen szaporodik. Azóta minden évben járőrözünk a Maros megyei ívóhelyeken, azért hogy ezeket ne zavarják meg az orvhalászok.

Köszönjük a Maros megyei Vadász- és Horgászegyesület közreműködését és természetesen a szervezőknek, önkénteseknek és különösképpen az ifjú klíma nagyköveteknek, hogy most aktívan tesznek a jövőnkért!

A dunai galóca valaha a Kárpát-medence legtöbb hegyvidéki folyójában élt. Mára már szinte mindenhonnan eltűnt.

A Maros egyike azoknak a kevés folyóknak, ahol még megtalálható.

De itt is, a szennyezés, az élőhelyek átalakítása és az orvhalászat miatt populációi jelentős mértékben megfogyatkoztak, a hidrotechnikai munkálatoknak köszönhetően pedig erősen feldarabolódtak.

2014-ben a Milvus Csoportnak a Nagy-Küküllő Horgászegyesületnek és az Accent Geoökölógiai szervezetnek együtt sikerült bebizonyítani, hogy a galóca sikeresen szaporodik a Marosban

Azért, hogy a faj sikeresen szaporodhasson, és ne zavarják meg az orvhalászok, az idén is rendszeresen járőröztünk a Maros megyei ívóhelyeken.

A klímaváltozás elleni harcban szerepet vállaló ifjú nagyköveteink is csatlakoztak hozzánk.

Brigitta határozottan úgy véli, hogy a biodiverzitás védelme kulcsfontosságú ebben a harcban.

Részvételük a galócaőrzésben jól mutatja, hogy a fiatalok tisztában vannak és foglalkoznak a környezeti problémákkal.

És ez helyes is!

A klímaváltozás befolyásolhatja a folyók vízhozamát és hőmérsékletét.

Ezek a hatások pedig a dunai galóca életciklusában változásokat okozhatnak. Az egyedek korábban ívhatnak és ez további következményeket vonhat maga után.

A legtöbb halfaj esetében az ívási időszakban a felnőtt egyedek és az embriók különösen érzékenyek a víz, akár kismértékű hőmérsékletemelkedésére, pusztulásukat okozhatja. Utódok nélkül összeomolhat a populációjuk. 

Ne hagyd, hogy a klímaváltozás véget vessen a játéknak!

Szóljon hozzá