Barátkeselyűk villámlátogatása Romániában

Juan, befogás előtt

Egy barátkeselyű, miután több helyet is bejárt országunkban, Szeben környékén állt meg pihenni. A hátán műholdas jeladót viselt, amit bolgár ornitológusok tettek rá. Ők évek óta azon fáradoznak, hogy ezt a Romániából is régen eltűnt fajt visszatelepítsék a Balkán félszigetre. Jelenleg csak Görögországban él egy vadon élő kis populációjuk.
Egy Milvus csapat a műholdas adó által küldött koordináták alapján megkereste a madarat. Mindenki meglepetésére igen legyengült állapotban találták. A bolgár kollégákkal való egyeztetés után befogták és Marosvásárhelyre szállították. Itt Borka Levente, a Vets4Wild Egyesület állatorvosa perfúzióval segítette a dehidratált madarat.

Juan a Milvus Csoport Rehabilitációs Központjában

A Juan nevet viselő keselyű még közel egy hónapot töltött a Milvus Csoport Rehabilitációs Központ gondozásában, abban a reményben hogy felépülés után szabadon bocsáthatjuk.
Néhány nappal Juan befogása után egy másik barátkeselyű, a Kutelka nevű, szintén műholdas adót viselő tojó hasonló körülmények között került a Biológiai Diverzitás Megőrzése Egyesület (ACDB) gondozásába. Befogása után a Focșani közeli Vadállat Rehabilitációs Központba került.
Fontos kihangsúlyoznunk, hogy mindkét keselyű befogása a bolgár kollégákkal való előzetes konzultáció alapján történt. Legyengülve és kiéhezve alig lett volna esélyük folytatni útjukat, így túlélésük érdekében ez a megoldás bizonyult a legjobbnak.
Több mint három hétnyi gondozás és bőséges táplálás után a Marosvásárhelyen és Focșani-ban tágas röpdékben pihenő madarakat a Green Balkans munkatársai vették át és szállították vissza Bulgáriába. Itt egy ideig megfigyelés alatt maradnak, majd ismét kiengedik őket a szabadba.
Szállításukhoz különleges Uniós szállítási engedélyekre volt szükség, amelyek kibocsátása érdekében a Milvus Csoport és Vets4Wild munkatársai jártak el az illetékes hatóságoknál.
A két keselyű egy átfogó balkáni visszatelepítési program résztvevője, amelyet jelentős nemzetközi összefogással Bulgáriából irányít a Green Balkans szervezet. Juan keselyű nevét egy spanyol kutatóról kapta, aki a Mallorca szigetén dolgozott a keselyűk visszatelepítésén.

Hozzászólások

  1. Aprilie, cu vulturi negri și eliberări de succes – Milvus Group mondja:
    June 3rd, 2019 at 14:01

    […] Nici iarnă, nici primăvară, o zi rece și umedă, cu fulgi de zăpadă care se transformă în apă. Un huhurez mare stă de ore întregi pe caldarâmul rece la demisolul unui bloc de pe un bulevard circulat din Tîrgu Mureș. Problema e la aripă. Mișcați, o doamnă și fiul ei, încearcă să prindă pasărea, dar nu reușesc. Suntem sunați și preluăm pasărea. Consultat de Borka Levente, veterinar la Vets4Wild, huhurezul petrece trei luni de reabilitare. O primă încercare de eliberare eșuează, însă la a doua își ia zborul. E acasă, în sfârșit, acolo unde-i locul lui! Aceasta este povestea de succes din luna aprilie a Centrului de Reabilitare a Animalelor Sălbatice Rănite. Nouă păsări (berze, rață mare, cioară de semănătură, fâsă de pădure, ciocănitoare neagră, vânturel roșu, vultur negru) și un arici au ajuns la noi din – Arad, Iași, Oradea, Gheorgheni, Cluj Napoca, Tîrgu Mureș – majoritatea cu probleme la aripi sau intestine, curentate sau pur și simplu prea slăbite. Poate cel mai important și interesant caz a fost cel al vulturului negru, specie de mult dispărută în România. Pasărea a fost capturată, consultată veterinar, mai apoi îngrijită timp de o lună în Centrul nostru, povestea lui Juan, mai pe larg aici. […]

Szóljon hozzá

Az Ön e-mail címe nem lesz közzétéve.Az összes mező, ami a * van jelőlve, kötelező.