Scopul proiectului

Evaluarea cât mai corectă a efectivelor migratoare și stabilirea unor metode de lucru care să asigure o continuitate pe termen lung. În colaborare cu alte organizații care desfașoară programe similare și prin datele acumulate putem contribui la elaborarea unor strategii de conservare pentru speciile periclitate pe plan european sau mondial. Pe lânga acesta proiectul oferă posibilitatea tuturor celor interesați de aț-i îmbogați cunoștintele despre păsările răpitoare diurne și de a afla mai multe despre fenomenul migratiei.

Locul taberei

Munții Măcin, situați în nordul Dobrogei, se desfăsoară sub forma unor culmi paralele orientate NV-SE, cuprinse intre 28 07′ si 28 27′ longitudine estică si 45 21′ latitudine nordică, suprafața de teren ocupată fiind de aproape 500 Km 2 .
Limita de nord este marcată de Dunăre, cu lacurile Jijila si Carpina. Limita de est o constituie văile Luncavița si Taița, văi care despart munții de dealurile Niculițelului. Limita de sud o reprezintă Podișul Babadagului iar cea de vest este reprezentată din nou de Dunăre, mai exact Brațul Măcin. Deși nu sunt munți înalți, cel mai înalt vârf este Țuțuiatul cu 467m, totusi diferența de nivel fața de lunca Dunării și culmile stâncoase îi dau un caracter impozant.
Dealurile de la poalele munților ofera condiții favorabile pentru formarea curenților de aer ascendenți în zilele însorite iar culmile abrupte ale Pricopanului deviază vântul (în special vântul dinspre NE si NV) creând curenti de aer verticali pe care păsările le utilizează pentru menținerea altitudinii de zbor. Terenurile agricole și pășunile oferă posibilitați de hrănire pentru răpitoarele aflate în migrație, iar pădurile sunt folosite ca loc de înnoptare.

Condițiile de tabără

Tabăra este instalată în fiecare an pe Culmea Pricopanului. Punctul de observare se localizeaza la 28 11′ longitudine estica si 45 15′ latitudine nordica, la o altitudine de 344m.
Cazarea se realizează în corturile proprii iar hrana este asigurata partial de grupul Milvus restul fiind suportat de participanți. Alimentarea cu provizii se face din orașul Măcin, aflat la cca. 5 Km. Accesul la tabară se face pe un drum nemodernizat, utilizat cu ani în urmă pentru transportul rocilor exploatate. Deși destul de accidentat, drumul permite accesul autoturismelor pîna la vatra taberei. Accesul la punctul de observare se poate efectua doar pe jos, pe teren stâncos, diferența de nivel fiind de cca. 150 m.

Observațiile

Tabăra începe în fiecare an de obicei în 15 august și dureză până la 24 octombrie. Observațiile sunt făcute cu binocluri de 10×50 și lunete de 30×60, zilnic între orele 9 și 19. Datele meteorologice (temperatura, direcția și intensitatea vântului, vizibilitatea, proporția acoperirii cerului, precipitația) și de migrație (specia, numărul de exemplare, vârsta, sexul direcția, altitudinea și intensitatea zborului, distanța de la locul de observație) sunt notate pe formulare standard folosite și în alte locuri unde se studiază migrația (Gibraltar, Hawk Mountain).