Un pietrar de deșert observat în România!

A doua observație a speciei de până acum, un exemplar mascul, a fost observat în zona Chișineu-Criș (județul Arad) pe data de 10 decembrie de Daróczi J. Sz. în timpul parcurgerii traseului din cadrul monitorizării de iarnă a păsărilor răpitoare. Observația este cu atât mai interesantă, cu cât pietrarul de deșert (Oenanthe deserti) nu cuibărește în Europa, fiind considerată o apariție foarte rară pe continent. Specia este răspândită în Asia și Nordul Africii, unde trăiește pe stepe aride, deșertice și câmpii uscate, adesea intercalate cu zone stâncoase. De altfel, prima observație în România a avut loc recent, pe 30 noiembrie 2017, când un exemplar a staționat toată iarna la Techirghiol, până în 24 februarie anul curent.

Pietrar de deșert (Oenanthe deserti)

Lăsați un comentariu

This Post Has 4 Comments

 1. Szilárd

  Kedves Szabolcs,
  A leírás alapján minden bizonnyal jégmadár volt.

 2. Molnár Szabolcs

  Köszönöm szépen a gyors választ! A faj nevével sokszor gondban vagyok, sokszor keverem az alfajokat főleg a kisebb testű / énekes madaraknál de igyszekszem pótolni a tudásomat. De ha valami különlegeset látok és fotózok, mindenképp elfogom jutattni az adatbázisba.

  Nemrég Marosvásárhelyen a Turbina árok partján ültem, amikor egy nagyon erősen világoskék madarat láttam elrepülni a víz felszínén. Talán jégmadár volt. Én meg olyan ámulatba estem, hogy elfelejtettem, hogy fényképezőgép is van a kezemben. Életem során, sose láttam ilyen gyönyörű, kék madarat. Na akkor eldöntöttem, hogy több időt szentelek a madárfigyelésekre is. Majd elválik, hogy mennyi időm lesz rá.

 3. Molnár Szabolcs

  Jó napot kívánok!
  Meg szeretném kérdezni, hogy mi minősül megfigyelésnek? Pl. ha egy fotós lefotóz/videóra vesz egy madarat az elégséges adatnak számít? Amatőr erdélyi természetfotósként szeretnék minél több állatot/madarat lefotózni és ha ezzel tudom segíteni mások munkáját, akkor szívesen megosztanám, hogy hol mit láttam.

  1. Zoltán Szabó D.

   Kedves Szabolcs! A megfigyeléshez a következő információkra van szükség minimálisan: faj neve, dátum/idő, megfigyelő, pontos hely. Ezeken kívül persze jól jön bármilyen részlet ami a megfigyelt fajra vonatkozik, pl viselkedés, tollazat, nem, kor. A megfigyeléseknek manapság akkor van a legnagyobb haszna ha más számára is könnyen elérhetőek. Erre javasoljuk az OpenBirdMaps on-line adatbázist, ahová magunk is feltöltjük madaras és egyéb megfigyeléseinket.