Evenimentele din 2011 de la cuibul de barză cu cameră web

În 2006 Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii „Grupul Milvus” a montat prima cameră de luat vederi pe un cuib de barză din Dumbrăvioara. La început imaginile puteau fi urmărite doar de pe calculatorul din muzeul berzei. Din 2010 evenimentele din cuibul de barză nr.10 pot fi urmărite în lume prin ajutorul internetului. Timp de cinci ani masculul din perechea de barză care a ocupat acest cuib era o pasăre inelată (https://milvus.ro/white-storks-with-coloured-elsa-ring/66), însă anul acesta evenimentele au decurs mult mai palpitant. Pe 3 aprilie a venit o barză pe cuib iar pe 8 aprilie a venit și perechea acesteia. Primul ou a fost depus de femelă pe 19 aprilie iar următoarele pe 21 și 23 aprilie. Masculul nu a luat parte din clocit, astfel femela a început singură clocirea celor trei ouă. Spre surprinderea tuturor, pe noaptea de 27 femela a aruncat ouăle din cuib. Motivul acestui fapte este greu de explicat. Masculul nu a luat parte la clocire, femela a trebuit să clocească singură ouăle și nu a avut timp pentru căutarea hranei, astfel poate că a realizat că nu poate să-și crească puii de una singură. O altă explicație ar fi că ouăle ar fii fost infertile. În ziua următoare camera de web a transmis noutăți interesante: a apărut un mascul în cuib și de această dată împreună cu femela au început o nouă pontă. Pe 13 mai femela a depus primul ou din al doilea clocit, iar a doua ouă pe 15 mai. După o lună de clocire pe 13 iunie a eclozat primul pui. Cele două păsări adulte au adus mâncare pe rând puilor din cuib, până când puii au crescut îndeajuns încât să meargă împreună cu părinții după hrană. În jurul datei de 26-27 august berzele au părăsit cuibul nr. 10 din Dumbrăvioara. Înainte de a pleca pe drumul cel lung berzele se adună în grupuri. Pe drum ele se hrănesc și înnoptează împreună. Chiar dacă clocitul berzei în acest an a început cu eșec și un al doilea clocit părea să fie fără succes, la urmă nu numai adulții dar și berzele juvenile au putut pleca în Africa înainte de sosirea perioadei reci a anului. Obiectivul Grupului Milvus la anul următor este acela de a schimba camera pe una cu vedere nocturnă, astfel berzele vor putea fii urmărite și în întuneric.

Lăsați un comentariu

This Post Has 7 Comments

 1. Burger Éva

  A sáromberki gólyák már megérkeztek.Nem tudom mikor fog beindulni a kamera.A kamera egész télen ott volt,csak nem működött.
  Berzele au sosit.Nu ştiu când v-a porni camera web.Toată iarna era acolo numai nu funcţiona

 2. Nagy Györgyné

  Az nagyon jó volna, ha éjjel is láthatnánk őket!
  Vajon mikor lesz visszaállítva a kamera? Lassan megérkeznek és lekésünk róluk. 🙂

  1. zsani

   A kamera amely felkerül majd a gólyafészekhez eddig a madáretetőhöz volt felszerelve, ez valamennyivel élesebb képeket közvetít éjszaka is.

 3. Burger Éva

  Nagyon várom,hogy újra nézhessük a gólyákat.Kiváncsi vagyok a tavalyi gólyapár fog visszajönni??

 4. TANTA ALISTAR

  – Buna ziua si bun gasit din nou in lumea mirifica a berzelor de la Dumbravioara !!!
  Astazi in jurul orei 12.30 am vazut in zbor prima barza in zona lacului de la barajul din Piatra Neamt !!! Era la altitudine destul de mare si plana maiestos in zona. Cred ca e semn bun…a venit cu adevarat primavara .

  1. zsani

   În săptămâna aceasta camera de luat vederi va fi pusă pe cuibul de barză din Dumbrăvioara. Sperăm să vină și acolo cât mai devreme atât berzele cât și primăvara!