Țestoasele la iernat

Unu, doi, trei… până la cincisprezece. Atât am numărat noi, și tot atâtea țestoase au intrat în hibernare la Centrul de reabilitare a animalelor sălbatice rănite. Le-am cules cu grijă din țarcul lor special din localitatea Sînsimion, județul Mureș. Cum nu sunt în mediul lor natural, le-am pregătit condiții speciale de somn. Pentru unul adânc și lipsit de griji.

Dar cum ajung la noi țestoasele?
Simplu, oamenii iresponsabili pur și simplu le culeg din mediul lor natural. Ultimul exemplu vine de la Iernut, județul Mureș, unde o țestoasă de apă europeană se plimba prin oraș! Da, prin oraș! Un om de bine a recunoscut specia și ne-a adus-o. O altă țestoasă, de această dată dobrogeană, a fost găsită în Bucin, adică într-un loc total nepotrivit pentru o specie de stepă.

Toate aceste animale sunt bine acum. De obicei rămân în centrul de reabilitare aproximativ un an pentru a vedea dacă au capacitatea de a se hrăni normal. După un sezon de hibernare, și dacă animalul este sănătos, acesta este eliberat în mediul lui natural.

Este bine de știut că țestoasele depind de căldură, iar dacă vremea caldă le permite – așa cum experimentăm toamna aceasta – se pot hrăni corespunzător. Totuși, reducerea temperaturii din ambient și diferențele dintre noapte și zi, anunță animalele că sezonul anual a luat sfârșit. În natură ele vor porni spre un loc cu expoziție sudică, unde se vor îngropa până sub linia de îngheț. Din acest moment, condițiile sunt propice.

Așadar, somn ușor până la primăvară!

Lăsați un comentariu