Telelnek a teknősök

Egy, kettő, három… tizenöt darab. Ennyit számoltunk össze és így tizenöt teknős készül telelésre a Rehabilitációs Központunkban. Ennyit gyűjtöttünk be a speciális, nekik kialakított szentsimoni kifutókból. Mivel a körülmények különböznek a természetestől, mi kell gondoskodnunk, hogy a teknősök megfelelő környezetben kezdjék el mély és gondtalan téli álmukat.

De hogyan is kerültek hozzánk ezek a teknősök?
Nagyon is egyszerű a mese, felelőtlen egyének gyűjtik össze őket természetes élőhelyükről. Az utolsó mocsári teknős például Radnótról került hozzánk, ahol az utcán kóborolt! Egy természetbarát felismerte a fajt és eljutatta hozzánk.
Egy másik teknőst, egy valószínű dobrudzsai származású szárazföldi teknőst, a Bucsin tetőn találták meg, ahol egy sztyeppi fajnak semmi keresnivalója nincs.

Ezek a teknősök jelenleg mind jó állapotban vannak. Általában ezek az egyedek körülbelül egy évet maradnak nálunk, miközben figyelemmel követjük viselkedésüket, főleg a táplálkozásukat. A telelés után, ha minden rendben van, minden egyed visszakerül a természetbe.

A teknősök aktivitása hőmérsékletfüggő, és emiatt, ha az időjárás kedvező – mint ahogy most ősszel is volt – tovább ébren maradhatnak és sőt tovább táplálkozhatnak. De a további környezeti hőmérséklet csökkenés, a fény és sötétség arányának változása pontosan jelzik nekik hogy az aktív időszak lejárt. És természetes élőhelyükön ilyenkor elindulnak egy déli kitettségű oldalba elásni magukat, remélhetőleg a fagyvonal alá.

Mit is kívánhatunk mást, mint hogy szép álmokat tavaszig!

Szóljon hozzá