Echipele care au ajuns în finala celei de-a doua ediții a concursului „Și eu fac parte din Natura 2000” din clasele II-IV au fost invitate într-o excursie la Sovata și Praid pe 6 iunie 2014. În total 24 de elevi, 7 pedagogi și 2 însoțitori din partea Grupului Milvus au vizitat Lacul Ursu și lacurile mai mici din jurul acestuia, Muntele de Sare, apoi au vizitat Casa Fluturilor Vii din Praid.
Click pentru mai multe fotografii despre excursie.
Finaliștii din clasele V-VIII au avut parte de o surpriză în acest an: tabăra a fost organizată în Școala Naturii a Grupului Milvus din Rigmani (județul Mureș). Între 28 iulie – 2 august cei 21 elevi din 4 școli au fost invitați să facă cunoștință cu Școala Naturii Milvus timp de șase zile.
Obiectivul acestei tabere a fost premierea sârguinței finaliștilor, de care au făcut dovadă de-a lungul concursului, precum și de a face cunoștință cu o altă arie protejată Natura 2000, și anume Dealul Târnavelor – Valea Nirajului.
Ca și în anii precedenți tabăra a avut un program complex: participanții au făcut cunoștință cu amfibienii și reptilele din împrejurime, au asamblat și pictat scorburi artificiale, au capturat mamifere mici, au analizat ingluvii de bufnițe, au făcut cunoștință cu plasele ornitologice și importanța inelării păsărilor.
Participanții au avut ocazia să joace și jocuri tradiționale: oina, tras cu arcul. De asemenea au fost invitați la jocuri de orientare după miros, după auz, după pipăit. Aceste jocuri contribuie la dezvoltarea empatiei tinerilor.
În a treia zi a taberei copii au avut posibilitatea să experimenteze cum este sa te balansezi la 4-5 metrii deasupra solului. Acest lucru a fost posibil cu ajutorul ghizilor montani de la Salvamont Mureș. Ei au amplasat corzi pentru cățărat pe copac, pentru tiroliană și slackline în pădurea de lângă tabără.
S-au organizat și două drumeții: una la râul Niraj, unde Nagy András Attila de la Grupul Milvus a prezentat metodele de cercetarea a peștilor și speciile care trăiesc în râu. Pe drum participanții a căutat urme de urs, bursuc, căprior, cerb, mistreț și cu ajutorul botanistei de la Asociația Apáthy István, Szabó Anna au făcut cunoștințe cu speciile de plante din zona respectivă. Cealaltă drumeție a fost organizat în satul Sânsimion, unde au vizitat Muzeul Satului și Centrul de Reabilitare a Grupului Milvus.
Tabăra și excursia a fost organizată în cadrul proiectului “Pentru natură și comunități locale – bazele unui management integrat Natura 2000 în zona Hârtibaciu – Târnava Mare – Olt”, proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, proiect implementat de WWF România, în parteneriat cu: Fundația ADEPT, Fundația Mihai Eminescu Trust, APM Sibiu, Ecotur Sibiu (http://natura2000transilvania.ro/).
Pingback: No summer passes by without Milvus Forest School | Milvus Group - Bird and Nature Protection Association