Ajutor, șarpe! – Postere de conștientizare pentru localnici

Panică, teamă, groază, mituri … iar sfârșitul este deseori același, un trup de reptilă sfârtecat, zvârcolindu-se însângerat. De ce ajungem întotdeauna aici? Pur și simplu din cauza necunoașterii. Nu suntem conștienți că, în majoritatea cazurilor aceste ființe sunt inofensive, ocazional chiar șopârle fără picioare. Mai mult, nu știm cum să ne comportăm cu speciile veninoase. Această serie se adresează comunităților diferitelor localități și regiuni, pentru a prezenta și populariza aceste specii, și de a introduce un comportament corect față de aceste reptile apode, atât pentru siguranța noastră, cât și a lor. Sperăm că următoarea întâlnire va fi mai pașnică!

PRAID

Pentru localnici și turiști, cei care vă aventurați pe cărările din împrejurimi! Dacă veți întâlni un șarpe, acela în cele mai multe cazuri va fi unul de casă (Natrix natrix), un șarpe neveninos, care preferă habitatele umede și se hrănește cu amfibieni (broaște și triton). Poate fi un șarpe de alun (Coronella austriaca), șarpe neveninos de pe dealurile însorite din vecinătatea Praidului și care preferă ca hrană șopârlele și micromamiferele – șoarecii. Mai rar, vă puteți întâlni cu șarpele lui Esculap (Zamenis longissimus), un șarpe neveninos, care poate ajunge la dimensiuni considerabile de peste 1,5 m lungime, consumă, printre altele, pui de păsări capturați  în cuiburi. Foarte des puteți întâlni inofensiva șopârlă fără picioare, năpârca (Anguis colchica), care se hrănește mai ales cu râme și limacși. Pe scurt, șarpele de casă se poate identifica după petele galbene și negre de la baza capului, șarpele lui Esculap după petele galbene de la baza capului, mai puțin vizibile ca la șarpele de casă, șarpele de alun după dunga brună de la nas până la colțul gurii – o astfel de linie are și șarpele lui Esculap, dar începe de la ochi -, și năpârca după solzii mici și aspectul strălucitor, ca de sticlă. Nu-i ucideți deoarece sunt inofensivi!  Exemplarele întâlnite se pot direcționa ușor, cu o mătură, spre o cutie sau o găleată așezată pe pământ. Transportați-le la cel mai apropiat habitat natural umed (șarpele de casă) sau pe un deal însorit cu tufăriș (șarpele de alun, șarpele lui Esculap, năpârca). Prezența acestor specii în vecinătate dovedește că trăiți sau v-ați aventurat într-un mediu sănătos, natural. Fiți mândri de acest aspect! Însă, spre Pasul Bucin, pe pășunile și fânațele alpine ne putem întâlni și cu singura specie veninoasă din areal, vipera comună (Vipera berus). Ea se poate recunoaște după zig-zag-ul caracteristic, dar să fim atenți și la varietatea închisă, melanistică a ei! Mușcăturile de vipere se pot evita! Cele mai multe mușcături se întâmplă când sunt capturate și manipulate! Vipera nu este o jucărie! O îmbrăcăminte adecvată, bocancii înalți, pantalonii lungi sunt o apărare corespunzătoare. Fiți atenți unde puneți mâna și unde vă așezați. În cazul în care sunteți mușcați de viperă, trebuie să rămâneți calmi, acestea sunt foarte rar fatale, există și mușcături fără venin, uscate sau cu o cantitate mică de venin. Dar trebuie să ajungeți cât mai repede la spital, sunați la 112 pentru ajutor! Nu utilizați garouri, nu tăiați/incizați rana și nu beți alcool sau alte băuturi energizante.

Tîrgu-Mureș

Dragi târgumureșeni și cei care locuiți în vecinătate! Dacă veți întâlni un șarpe, atunci în cele mai multe cazuri vă veți întâlni cu șarpele de casă (Natrix natrix) sau, mai rar, cu șarpele de alun (Coronella austriaca), amândouă speciile sunt neveninoase. De asemenea, vă puteți întâlni și cu inofensiva năpârcă, interesanta șopârlă fără picioare (Anguis colchica). În areal nu trăiesc vipere, deci nu vă panicați, nu sunați la 112! Șarpele de casă se poate identifica după urechea galbenă, șarpele de alun după dunga brună de la baza ochilor și năpârca după coloritul strălucitor, asemănător sticlei. Nu ucideți aceste animale, sunt inofensive. Se hrănesc cu broaște (șarpele de casă), cu șopârle și șoareci (șarpele de alun) și cu râme și melci (năpârca). Exemplarele întâlnite se pot direcționa ușor spre o cutie sau găleată așezată pe pământ. Transportați-le la cel mai apropiat habitat natural umed (șarpele de casă) sau pe un deal însorit cu tufăriș (șarpele de alun, năpârca). Prezența acestor specii în apropierea locuinței D-voastră dovedește că trăiți într-un mediu sănătos, natural. Fiți mândrii de acest aspect!

Lăsați un comentariu