Știri despre berze

IMG_3956_2Dragi prieteni ai berzelor! Ne-au sosit mai multe întrebări din partea voastră la care am dori să răspundem. Nu știm exact care este motivul exact pentru care în cuibul supravegheat au mai rămas doar doi pui din cinci, dar trebuie să subliniem faptul că nu este un an prea favorabil pentru berzele din regiunea Dumbrăvioara.  Din cele 12 – 13 perechi care cuibăresc de obicei la Dumbrăvioara, doar 10 ocupă cuiburi, din care o pereche nu are pui, patru cuiburi au doar doi pui, trei pui în trei cuiburi și patru pui în doar două cuiburi. Atât numărul perechilor care cuibăresc, cât și numărul puilor sunt sub media anilor precedenți. Avem și vești bune! Am reușit să identificăm în Dumbrăvioara și Glodeni, două berze inelate (cu inele colorate) în anii anteriori.   Una dintre ele (inelul R000) este chiar vecina cuibului supravegheat video, pe această cale mulțumim prietenei noastre Burger Éva pentru că ne-a semnalat, prin comentariile ei, această barză. Povestea acestei păsări este interesantă. În 2012 această femelă a cuibărit în Glodeni. În perioada de clocit, foarte slăbită, barza a fost internată în Centrul de Reabilitare a Grupului Milvus, însănătoșită a fost eliberată. Suntem foarte bucuroși că această barză a reușit să zboare spre Africa și să își găsească drumul înapoi. Cealaltă barză cu inel colorat (număr inel E200) cuibărește în localitatea Glodeni IMG_3974_2(din păcate nu se văd pui în cuibul ei). Barza a fost inelată ca pui în anul 2010.

Lăsați un comentariu

This Post Has 5 Comments

 1. franz tol, feldkirchen bei münchen

  Gratulálok! Valahányszor elmegyek a Sárpataki vagy a Sáromberki fészkek alatt, mindig szeretettel nézem az „eseményeket”. Már most szomorkodom, hogy másfél hónap mulva itthagynak minket, és sokat kell várni míg visszajőnek. Német Dokufilmet láttam, a Poroszországi golyák az Indiai Oceán partján (Délafrika) pihentek. Vajjon ezek a kedves fiókák kibírják a hosszu utat?

 2. ollender edit

  Hátha a 2016-ős év sikeresebb lesz! Így is le a kalappal előttük!

 3. Peter Thomas

  It is very good to have this information. Thank you for sharing.
  I have banded birds in Australia and i know the joy it brings when you have a bird return , especially after it has had difficulties, well done.

 4. Máthé Éva

  No és a kis gólyák gyűrűzése megtörtént?

 5. berberu

  Felicitari cu R000. E o mare recompensa sa stii ca munca nu a fost in zadar.
  Daca eram in locul acelei berze, din Africa veneam direct inapoi la Centrul de Reabilitare a Grupului Milvus……………