Rezultatul provocării cu mamifere și o nouă provocare cu păsări pentru luna iunie

Mamiferele sunt mult mai greu de observat și de identificat în mod fiabil, totuși în luna mai în baza de date OpenMammalMaps au fost înregistrate 430 de date de la 44 de observatori. Câștigătorul tombolei este Tamás Miholcsa, care poate folosi un voucher cadou în valoare de 100 de lei în magazinul Mormota. Felicitări lui și celorlalți observatori! Nu vă opriți, pagina principală OpenMammalMaps de curând reînnoită așteaptă în continuare observările.

Pui de guguștiuc ©Szabó D. Zoltán

În provocarea noastră pentru restul lunii iunie ne întoarcem la păsări. Trebuie să observați comportamente care indică activitate de cuibărire sau de creștere a puilor. În acest sens vă poate ajuta lista de mai jos, unde sunt colectata modele comportamentale și coduri care arată cuibărirea posibilă, probabilă și confirmată.

A – Cuibărire posibilă
A1 – Indivizi observați în perioadele de cuibărit, în habitate potrivite pentru cuibărire;
A2 – Masculi cântători văzuţi/auziţi în sezonul de cuibărit;

Codurile de cuibărire din aplicația OpenBioMaps

B – Cuibărire probabilă
B3 – Pereche (mascul şi femelă) în perioada de cuibărire în habitat corespunzător;
B4 – Teritoriu presupus pe baza observației comportamentului teritorial (cântec, luptă între masculi) cel puțin de două ori, cu cel puțin o săptămână diferență între observații.
B5 – Comportament de curtare (zbor nupţial, hrănire de curtare) sau copulare;
B6 – Vizitarea locului unui cuib probabil;
B7 – Comportament agitat şi vocalizare de alarmă din partea unui adult;
B8 – Pată de clocire observată la adulții prinși;
B9 – Observarea construirii cuibului în zona de cuibărit, păsări cărând materiale pentru cuib, excavând o scorbură etc;

C – Cuibărire confirmată
C10 – Comportament de distragere (simularea rănirii, aripă ruptă) sau de atac asupra observatorilor aflați în zona cuibului;
C11 – Cuib gol folosit sau coji de ouă găsite sub/în cuib (cuib folosit în sezonul evaluării);
C12 – Pui recent zburați din cuib (specii nidicole) sau pui cu puf (specii nidifuge);
C13 – Cuib ocupat, dar conţinutul cuibului nu este vizibil; adulţi care intră la cuib sau ies, sau schimbul între parteneri; adulți pe cuib clocind;
C14 – Adulţi cărând mâncare pentru pui sau cărând materiale fecale afară din cuib;
C15 – Cuiburi cu ouă;
C16 – Cuib cu pui (auziți sau văzuți).

Dacă descoperim un cuib, amintiți-vă că siguranța puilor este prioritară: nu vă apropiați de ei, s-ar putea să se sperie și să sară afară, iar ei pot fi detectați mai ușor de mamiferele prădătoare pe poteca și urma de miros creată de noi.

Pentru înregistrarea observațiilor recomandăm bineînțeles aplicația OpenBioMaps, de unde se pot sincroniza datele cu mare ușurință în baza de date OpenBirdMaps.

Oricine înregistrează cel puțin un model comportamental din fiecare dintre cele trei grupe (A, B, C) poate lua parte la tombola de la începutul lunii iulie, unde va fi premiat din nou un norocos câștigător cu voucherul de cumpărături Mormota de 100 de lei.

Lăsați un comentariu