Provocarea lunii, de la OpenBirdMaps

3,2,1, start! Începând de astăzi te invităm să aloci cel puțin câteva minute pe zi pentru observarea păsărilor – unele dintre cele mai fascinante specii din lumea animală.

Invitația noastră

Înregistrează cel puțin 30 de observații ale speciilor de păsări în minim 15 din cele 31 de zile ale lunii martie și încarcă-le în baza de date OpenBirdMaps (OBM)!

Nu ești hotărât? Iată câteva motive pentru care provocarea noastră ar putea să-ți placă:

  • îți oferi câteva minute de deconectare și relaxare și lași problemele cotidiene deoparte, îndreptându-ți atenția către natură;
  • afli lucruri interesante despre speciile de păsări, observându-le comportamentul;
  • cunoști speciile de păsări din cartierul tău, din curtea ta sau din zonele tale naturale preferate;
  • înveți să recunoști specii noi. Determinatorul nostru de păsări vine în sprijinul celor care își doresc să exerseze recunoașterea speciilor. Informații despre acest instrument găsești aici.
  • contribui la cercetarea și conservarea speciilor de păsări din România încărcând observațiile tale în baza de date OpenBirdMaps – parte din inițiativa de citizen science OpenNatureMaps;

Și nu în ultimul rând, dacă norocul ține cu tine, poți câștiga, prin tragere la sorți, un premiu simbolic: un voucher în valoare de 100 lei la magazinul Mormota. Câștigătorul va fi stabilit în data de 2 aprilie.

Ești încă pe gânduri? Iată câteva lămuriri posibil utile:

  • Unde pot face observațiile?

Poți alege orice loc pentru a observa speciile de păsări: de la balconul apartamentului tău, parcul din cartier sau terasa preferată, la zona verde din afara orașului, traseul tău favorit de plimbare etc. Poți face observațiile în fiecare zi din același loc sau poți alege în fiecare zi un loc nou. Lasă curiozitatea să te îndrume!

  • Trebuie să înregistrez 30 de specii diferite în fiecare zi?

O observație înseamnă înregistrarea numărului de indivizi dintr-o specie (număr cuprins între 1 și 999 999), observați la un moment dat, într-un loc anume. În funcție de cât timp poți să aloci acestor observații, de diversitatea speciilor prezente în zona pe care o explorezi și de capacitatea ta de a le recunoaște, poți observa un număr variabil de specii. Poți căuta activ, în fiecare zi, un număr cât mai mare de specii sau poți să te axezi pe 2-3 specii cunoscute, pe care le poți identifica cu exactitate și a căror prezență să o explorezi în locuri diferite. Indiferent de numărul de specii observate într-o zi, asigură-te că nu înregistrezi în mod repetat, în aceeași zi, prezența acelorași indivizi, din aceeași specie, în același loc. Utilizarea unui binoclu îți va fi extrem de utilă în identificarea corectă a  speciilor.

  • Cum înregistrez observațiile în baza de date OpenBirdMaps?

Dacă ești posesoarea/ posesorul unui smartphone, modul cel mai simplu de înregistrare a observațiilor este folosirea aplicației OpenBioMaps. Aici găsești detalii despre ea. Pentru a o folosi este necesară înregistrarea ta ca utilizator al bazei de date. Trimite-ne adresa ta de email și te vom asista în crearea unui nou cont OBM. Dacă nu dispui de această aplicație sau întâmpini dificultăți, contactează-ne.

Dacă ai întrebări sau pentru înregistrarea în OBM scrie-ne pe pagina Facebook OpenBirdMaps sau adresează-te colegilor noștri: Alina Ioniță alina.ionita@milvus.ro sau Szabó D. Zoltán zoltan.d.szabo@milvus.ro.

Lăsați un comentariu