Râul Mureș, înapoi la starea lui inițială
Garda de Mediu, sesizată de Grupul Milvus în cazul lucrărilor din albia râului Mureș, în zona comunei Aluniș și a localității Ideciu de jos, ne-a transmis rezultatele evaluărilor din teren.
Astfel, autoritățile au constatat că niciuna dintre lucrări, realizate de două firme diferite, nu aveau acte de reglementare pe linie de protecția mediului pentru activitatea de exploatare agregate minerale deși dețineau aprobări de la Sistemul de Gospodărie al Apelor Mureș.
Aluniș
În extravilanul localității Aluniș a fost constate lucrări de intervenție în albia râului Mureș, „constând în bararea unui braț al apei, devierea și îngustarea cursului de apă în afara perimetrului de exploatare, pentru a permite accesului utilajelor în vederea exploatării de agregate minerale din albie. La momentul controlului, brațul stâng al râului Mureș era secat pe o porțiune de aprox. 250 de m.” În acest sens, s-a constat că Administrația Bazinală Mureș a emis un act de reglementare pe linia de gospodărirea apelor, însă fără a deține aprobări pe linie de protecția mediului din partea Agenției pentru Protecția Mediului Mureș.
Măsurile luate au fost de readucere a terenului la starea inițială prin desființarea barajului și a banchetei de piatră pentru restabilirea cursului natural de apă, firma prestatoare de servicii și primăria au primit un avertisment din partea comisarilor pentru lipsa actului de protecția mediului.
Ideciu de jos
Lângă localitatea Ideciu de jos au fost confirmare lucrările de intervenție asupra cadrului natural, cu urme de excavare a agregatelor minerale. Și aici, ABA a emis o notificare de începere a lucrărilor, însă fără autorizațiile Agenției de Protecția Mediului Mureș. În urma controlului s-a interzis ”exploatarea agregatelor minerale din albia r Mureș fără a deține act de reglementare pe linie de protecția mediului” pentru această activitate.
Grupul Milvus va continua să monitorizeze și să carteze siturile Natura 2000 din zonă pentru a realiza un plan de management adecvat pentru protejarea biodiversității.
Vă vom ține la curent cu noi informații despre „sănătatea” râului Mureș!
23. octombrie 2019:
În urma observațiilor din teren, specialiștii asociației noastre au tras concluzia că lucrările de decolmatare efectuate în albia râului Mureș, în zona Aluniș – Ideciu de jos, afectează negativ speciile de pești protejate, precum: lostrița, porcușorul de vad, porcușorul de nisip, avatul, mreana vânătă, fusarul, zglăvoaca.
Mai mult, respectivul sector de pe râul Mureș, ROSCI0368 Râul Mureș între Deda și Reghin a fost desemnat, tocmai, pentru protecția habitatelor și nu distrugerea lor.
Considerăm că lucrările intră sub incidența OUG nr. 57/2007, Art. 4, punctul 29., ca „activități cu impact negativ semnificativ din vecinătatea ariilor naturale protejate şi/sau coridoarelor ecologice”, adică „care pot genera un impact negativ semnificativ asupra habitatelor naturale sau speciilor sălbatice pentru care au fost desemnate”, în cazul de față în mod deosebit, dar nu exclusiv, speciile de pești, prin distrugerea habitatului acestora.
Grupul Milvus are în desfășurare un amplu proiect de cartare a patru situri Natura 2000 de pe râul Mureș, scopul acestuia este de a elabora planuri de management adecvate pentru ca râul Mureș să fie protejat, să nu se degradeze, iar habitatele sale să fie restaurate sau întreținute. Din păcate, nu am fost informați de aceste lucrări, și nici nu s-a solicitat un punct de vedere al asociației!
În acest sens, Grupul Milvus a depus sesizări la Agenția Națională pentru Arii Protejate Mureș, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Mureș, Administrația Bazinală Mureș și Asociația Județeană a Vânătorilor și a Pescarilor Mureș. Cerem autorităților competente să verifice situația și în cazul constatării unor nereguli să fie luate măsuri clare, chiar oprirea imediată a acțiunilor.
Am văzut personal devierea Răului Mureș pe porțiunea din Ideciu de Jos și Alunus.
Am fost mirat că s-a aprobat așa ceva. In apropiere este stație de selectare .
Intrebarea retorică în acest caz este aceea că oare un simplu avertisment poate corija conduita firmelor de profil și poate controla evitarea impactului negativ asupra mediului acvatic și terestru ?
Rog personal Asociatia Milvus să verifice legalitatea lucrărilor de pe pârâul Lut in zona Voivodeni – Glodeni unde s-a creat un dezastru ecologic prin lucrările de regularizare respective. Nu cred că Pârâul Lut era un potențial de amenințare de inundații în zonă. S-au tocat niște bani publici in opinia mea, dar asta e la ordinea zilei. Dezastrul ecologic însă ne va costa mai scump pe toți.
Situație identică și pe brațul mort al Răului Mureș din zona Ideciu de Jos in amonte de vărsarea Răului Gurghiu in Mureș, unde s-a distrus un habitat datorită lucrarilor de exploatare de balastru, presupus a fi fără autorizare de la autoritățile de mediu .
Păcat că interesul privat învinge și perturbă stabilitatea și aceea șubredă de mediu și autoritățile implicate inchid ochii.
Oare câte specii de pești sunt dispărute iar altele pe cale să dispară….
Mai e și problema deversarilor de pământ rezultat din spalari și sortari in balastiere tot in Răul Mureș mai ales in zilele de weekend.
Vă doresc succes in tot ce faceți. Apreciez că vă implicați.
Vă rog să imi răspundeți dacă lucrările de pe Lut și brațul mort al Răului Mureș au fost aprobate legal.
Sărbători fericite !
Szomorú, hogy már megint ilyen híreket kell olvassak. Hát sose tanulunk? 🙁 🙁 🙁