Patrule de monitorizare a lostriței

Valea Mureșului Superior este una dintre puținele regiuni din țară în care lostrița găsește un habitat adecvat. Aflată pe lista peștilor periclitați, protecția lostriței a fost scopul principal pentru care Grupul Milvus a organizat timp de două săptămâni patrule mobile de monitorizare împotriva braconajului în perioada de depunere a icrelor a acestor pești. Probabil datorită prezenței continue a echipelor de patrulare nu a fost constatat niciun act ilegal, deși am avut câteva suspiciuni cu privire la anumite zone specifice în care, în anii anteriori, s-au întâmplat asemenea fapte.
Mulțumim pentru colaborare membrilor și colaboratorilor care au participat la această inițiativă, patrulând activ și raportând activitățile, De asemenea, am fost susținuți de Gruparea Mobilă de Jandarmi din Județul Mureș, Inspectoratul Județean de Poliție, Prefectura Mureș, rangerii Parcului Național Călimani, personalul de control al AJVPS Mureș, personalul ANPA cărora le mulțumim pentru ajutorul acordat și deschiderea față de conservarea naturii!

În paralele, am continuat cercetarea locurilor de împerechere a lostriței și monitorizarea speciei. Din păcate, concluziile ne arată că numărul de indivizi este în scădere față de datele pe care le deținem la nivelul anului 2014.
Cauzele pe care le-am constatat sunt multiple, de la lucrările de decolmatare, cele hidrotehnice, lucrările de excavație și înălțarea malurilor în scopul regularizării cursurilor de apă, exploatarea agregatelor minerale cu un mare impact negativ dacă nu sunt respectate prevederile legale până la braconaj.

Pe de altă parte, exploatarea pădurilor într-un mod necontrolat conduce la eșuarea reproducerii. În perioada în care am efectuat patrulele, apa unui pârâu folosit des de lostriță pentru depunerea icrelor era tulbure, semn că lucrările de exploatare din zonă erau realizate mai mult decât frecvent și în perioada de primăvară-vară. Acest fapt conduce în mod cert la sufocarea icrelor depuse.

Nu renunțăm să monitorizăm și să atragem, mereu, atenția asupra nevoii de a avea grijă de patrimoniul natural. Cel puțin de acela care a mai rămas!

Lăsați un comentariu