Numărăm, din nou, efectivele păsărilor de apă

Începem în forță anul 2023. În perioada 10-20 ianuarie numărăm efectivele de iarnă a păsărilor de apă. Este un program de monitorizare, care a fost lansat pe plan internațional în 1967 de către Wetlands International. În România programul este coordonat de către Societatea Ornitologică Română și Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus. Scopul recensământului este de a avea o imagine clară cu privire la efectivele de specii de păsări acvatice și a habitatelor acestora.

Datele acumulate în cadrul programului, în România au fost folosite, printre altele, la identificarea Ariilor de Importanță Avifaunistică (situri care găzduiesc în mod constant cel puțin 20.000 de exemplare de păsări acvatice). Multe dintre aceste zone au fost desemnate și propuse ca situri Natura 2000 pentru a avea astfel statut de protecție mai adecvat la nivel european.

Pentru ca acest program să fie cât mai eficient, avem nevoie de voluntari care să ne ajute în colectarea datelor. Anul trecut la monitorizarea organizată de Grupul Milvus un număr de 84 observatori au colectat date din 185 zone umede, distribuite pe raza a 25 județe din țară. 

Observatorii, care vor participa la recensământ vor vizita fiecare zonă umedă (lac, curs de râu, mlaștină, plajă etc.) o singură dată, în timpul zilei, când lumina este suficientă pentru o bună observare a speciilor, în general între orele 9-16. La observarea unei păsări datele vor fi înregistrate  într-un formular standard sau direct în baza de date OpenBirdMaps.

Metoda recensământului și toate informațiile de care aveți nevoie pentru a participa le găsiți pe https://milvus.ro/monitoring/iwc/.

Foto: Nagy Attila

Coordinatorul programului la Grupul Milvus este Daróczi J. Szilárd, szilard.daroczi@milvus.ro.

Lăsați un comentariu