Ismét vízimadarakat számolunk

Teljes gőzzel vágunk neki 2023-nak. Az előző évekhez hasonlóan, január 10-20 között ismét téli vízimadár állományokat számolunk. Ezt a monitoring programot 1967-ben indította nemzetközi szinten a Wetlands International. Romániában a programot a Román Madártani Egyesület és a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület koordinálja. Az összeírás célja, hogy pontos képet kapjunk a vízimadárfajok számáról és élőhelyeikről.

A romániai program keretében gyűjtött adatokat többek között a fontos madárvédelmi területek (olyan területek, amelyek folyamatosan legalább 20 000 vízimadárnak adnak otthont) azonosítására használták fel. Közülük többet Natura 2000 területként jelöltek ki és javasoltak, hogy európai szinten megfelelőbb védettséget élvezzenek.

Annak érdekében, hogy ez a program a lehető leghatékonyabb lehessen, önkéntesekre van szükségünk, akik segítenek az adatgyűjtésben. Tavaly a Milvus Csoport által szervezett megfigyelés során 84 megfigyelő gyűjtött adatokat az ország 25 megyéjének 185 vizes élőhelyéről.

A számlálásban részt vevő megfigyelők minden vizes élőhelyet (tó, patak, mocsár, part stb.) egyszer látogatnak meg a nap folyamán, amikor elegendő fény van a fajok jó megfigyeléséhez, általában 9 és 16 óra között. A madarak megfigyeléseit adatlapra vagy közvetlenül az OpenBirdMaps adatbázisba töltjük fel.

A program módszertana és a részvételhez szükséges minden információ megtalálható a https://milvus.ro/hu/monitoring/iwc/ oldalon.

A program koordinátora a Milvus Csoport részéről: Daróczi J. Szilárd, szilard.daroczi@milvus.ro.

Szóljon hozzá