Monitorizarea efectivelor de iarnă a păsărilor răpitoare în iarna 2024-2025

Pentru a urmări modificările populațiilor păsărilor răpitoare care iernează în țara noastră, și în iarna aceasta am desfășurat Programul nostru de monitorizare a efectivelor de iarnă a păsărilor de pradă, inițiat în 2006. În prima sesiune de teren, care a avut loc la sfârșitul anului trecut, 40 de participanți au acoperit 55 de transecte cu o lungime totală de 490 km. În cea de-a doua perioadă, în februarie 2025, cei 52 de participanți au parcurs 59 trasee cu lungime totală de 531 km. Observatorii au identificat 1.196 de exemplare de răpitoare în prima perioadă de monitorizare și 1.079 în cea de-a doua.

Numărul păsărilor de pradă observate în iarna 2024-2025 comparativ cu media multianuală (verde închis pentru datele din 2024-2025, verde deschis pentru media multianuală)

Lista speciilor cel mai frecvent observate este condusă de șorecarul comun (850 în prima perioadă + 807 în a doua), urmat de vânturelul roșu (170 + 129) și eretele vânăt (68 + 60). În timp ce numărul de indivizi pentru multe specii a fost sub media multianuală, acest lucru nu este valabil și pentru  eretele vânăt, care a fost mai abundent ca în anii precedenți, în special în  Transilvania și Moldova.

Erete vânat. Foto: Nagy Attila

Aici găsiți tabelul cu toate speciile observate și numărul de exemplare.

Au fost observate și câteva specii mai rare precum acvila de câmp (3 exemplare), acvila țipătoare mare (2), șoimul dunărean (1) și șorecarul mare (2).

În decembrie, cele mai mari densități de păsări de pradă au fost înregistrate în județele Bihor (Mihai Bravu- Tamașeu), Arad (Bocsig-Ineu) și Sibiu (Orlat – Poplaca). În februarie, cele mai ridicate densități au fost notate în județele Arad (Bocsig-Ineu), Sibiu (Orlat – Poplaca) și Hunedoara (Gânțaga-Călan).

Le mulțumim observatorilor pentru timpul dedicat programului nostru și pentru contribuția lor la succesul acestuia!

Lăsați un comentariu