Monitorizarea ciufilor de pădure în locurile de iernare din România

IMG_0865

Începând cu iarna anului 2015, pe baza experiențelor acumulate din cadrul “Recensământului de iarnă al ciufilor de pădure din perioada 2009-2014” Asociația Grupul Milvus  inițiază un nou program de monitorizare al ciufilor de pădure în locurile de iernare.

Ciufii de pădure pot fi monitorizați cu ușurință în locurile de aglomerare folosite în perioada de iarnă. Acestea sunt situate cel mai des în centrele localităților, în locuri ferite de vânt, unde temperatura este puțin mai ridicată, decât în afara localității. Din observațiile „Recensământului de iarnă al ciufilor de pădure în locurile de iernare efectuate în anii anteriori reies următoarele aspecte legate de locurile de aglomerare:

  • acestea se află cel mai des în curțile instituțiilor publice (primării, biserici, școli, etc.) – în locuri liniștite, unde deranjul este scăzut, dar se pot găsi și în curțile caselor particulare
  • ciufii preferă pâlcurile de tuia, sălcii, molizi sau brazi cu vegetație deasă, dar se pot instala și în mesteacăn, pomi fructiferi, sau alte specii de foioase
  • numărul ciufilor este cel mai ridicat în luna ianuarie

Pe parcursul „Recensământului de iarnă al ciufilor de pădure în locurile de iernareau fost întâmpinate următoarele porbleme:

  • locurile de adunare nu sunt permanente și fixe – cu trecerea timpului sau din cauza unor deranjuri acestea se pot muta dintr-un loc în altul, sau pot dispărea dintr-o localitate.
    (De exp: Dacă vizităm un loc de adunare pe care îl cunoaștem de mai mulți ani, și constatăm că ciufii au dispărut din acel loc, poate fi rezultatul a mai multor factori. Din cauza deranjului ridicat păsările pot renunța la acel loc de aglomerare, și formază unul nou, sau se instalează în aglomerările din vecinătate. Acestea se pot forma fi chiar în aceași localitate, la distanțe de câteva sute de metrii! În iernile cu temperaturi foarte scăzute exemplarele din locurile de adunare mici se mută în locuri de aglomerare mai mari, unde probabil și hrana este mai abundentă. Prezența sau lipsa ciufilor dintr-un loc de aglomerare poate fi influențat și de rata succesului de reproducție din acel an, care în cazul acestei specii fluctuează între ani.)
  • localitățile fără locuri de adunare – localitățile fără aglomerări de ciufi par mai puțin valoroase și au fost omise din acest recensământ. Monitorizarea trebuie efectuată și în aceste localități, pentru că în măsură ce trece timpul se pot forma locuri de aglomerare și în acestea. Ele nu pot fi depistate numai dacă sunt verificate cel puțin anual.
  • abandonarea sincroanelor – numărătoarea sincron presupune observații simultane în diferite părți ale țării, de către mai mulți voluntari. Acest lucru nu s-a putut realiza, numai în puține cazuri.

Ca o rezolvare la problemele enumerate mai sus, dorim să inițiăm un program de monitorizare la nivel național care va fi puțin mai diferit față de cel din anii precedenți. Această schimbare este necesară pentru că datele provenite din recensământul anterior nu puteau fi folosite pentru urmărirea schimbărilor efectivelor care iernează la noi. Pentru a obține o imagine clară despre aceste schimbări ale efectivelor de iernare trebuie să obținem date exacte despre numărul exemplarelor aflate într-o anumită localitate ținând cont și de schimbările locațiilor a locurilor de aglomerare. Astfel  trebuie pus accent pe verificarea localităților în totalitate, în vederea găsirii tuturor locurilor de aglomerare acolo unde este cazul. Chiar dacă pentru unii poate părea inutil și mai puțin atractiv, trebuie verificate și localitățile în care până în prezent nu se cunosc locuri de adunare de ciufi, pentru că doar așa pot fi dezvăluite modificările apărute pe termen lung.

Pentru a obține date prețioase din punct de vedere științific se va iniția un program de monitorizare pe plan național, bazat pe voluntari, care efectuează observații conform unei metode standard. Programul se adresează tuturor iubitorilor de natură  care doresc să furnizeze date importante despre ciufii care iernează în apriopierea lor. Scopul programului este  urmărirea pe termen lung a schimbărilor efectivelor de iernare a ciufilor de pădure, identificarea habitatelor ocupate de către aceștia și a factorilor care îi periclitează.

Toți cei interesați să participe la acest program sunt rugați să-l contacteze pe Bărbos Lőrinc la adresa: lorinc.barbos@milvus.ro, indicându-i localitatea în care sunteți dispuși să efectuați observații regulate în viitor.

Înainte de a vă exprima intenția de a participa la acest program vă rugăm să citiți cu atenție metodologia programului.

REZULTATE

terkep-1

Localitățile eșantionate în primul an al programului.

Punctele roșii reprezintă localitățile monitorizate, dar fără loc de aglomerare de ciufi. Punctele verzi marchează localitățile în care au fost găsite locuri de adunare. Mărimea acestora sunt corelate cu mărimea punctelor.

Lăsați un comentariu