Recensământul de Iarnă al Păsărilor de Apă – 2019

  • Post category:Știri
  • Post comments:1 Comment

Sub coordonarea Wetlands Internațional, în fiecare an, în prima lună a anului are loc tradiționala „Numărătoare de Iarnă a Păsărilor de Apă” (Midwinter Count). În România acest program de monitorizare este coordonat de Societatea Ornitologică Română și implementat în parteneriat cu Asociația „Grupul Milvusˮ.
Asemenea anilor precedenți, perioada de recensământ este între 10-20 ianuarie, dar, pe cât posibil, vă recomandăm efectuarea observațiilor în zilele de 12-13.

Programul urmărește o standardizare a locurilor unde se efectuează observațiile, ceea ce este foarte important când încercăm compararea multianuală a datelor. De aceea, fiecare persoană care dorește să participe este rugată să contacteze coordonatorii (Cristi Domșa la adresa de e-mail cristi.domsa@sor.ro sau pe Daróczi J. Szilárd la adresa szilard.daroczi@milvus.ro), pentru a specifica locurile care vor fi vizitate și pentru a fi verificată localizarea exactă și întinderea suprafeței care urmează a fi monitorizată. După contactarea coordonatorilor, observatorul care dorește să participe la numărătoarea de iarnă a păsărilor acvatice va primi locația standardizată. Observatorii sunt rugați să respecte metodologia întocmai. Dacă este vizitat un anumit bazin acvatic (un lac sau un sector de râu), observatorul este rugat să acopere vizual toată suprafața și să întocmească lista completă a speciilor observate (pe lângă speciile de apă, se vor nota și celelalte specii și numărul de indivizi). Atașat găsiți și o scurtă metodologie de lucru pentru înregistrarea corectă a datelor de pe teren.

Pentru orice întrebare legată de recensământ vă stăm la dispoziție pentru clarificări. Vă dorim o vreme prielnică pentru observații și bună dispoziție!

 

Lăsați un comentariu

This Post Has One Comment

  1. Amalia Dumbrava

    Vreau sa particip, oriunde pe Dunăre de la Baziaș la Severin. Mulțumesc