MidWinter 2018 la final

Când spui birdwatching, te gândești la o activitate plăcută care te conectează cu natura. Pentru iubitorii de păsări și mai ales pentru specialiștii în ornitologie este o activitate care adesea devine  surprinzătoare, în special prin natura observațiilor făcute.

Este și cazul Recensământului de iarnă al păsărilor de apă (MidWinter) în România, care are loc în luna ianuarie a fiecărui an. Acțiunea este coordonată de Wetlands International și implementată în România de Societatea Ornitologică Română și Asociația „Grupul Milvus”.

Cei 64 de observatori au colectat date din 241 de locații. Pe durata deplasărilor, unii dintre ei au fost mai norocoși și au reușit să întâlnească specii rare, sporadice sau interesante.

Fără dubiu, senzația în acest an în derularea schemei a fost reprezentată de observarea unui exemplar de cufundar cu cioc alb (Gavia adamsii). O specie protejată observată în număr mare, în timpul Recensământului de iarnă al păsărilor de apă, a fost pelicanul creț (Pelecanus crispus): 271 de exemplare. Iar pe Olt a fost văzută o specie mai rar observată în acest anotimp, pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus).

Alte rarități au inclus speciile gârlița mică (Anser erythropus), corcodel de iarnă (Podiceps auritus), rață catifelată (Melanitta fusca),  pescăruș argintiu (Larus argentatus). Dintre paseriforme, se remarcă observațiile ciocârliei urechiate (Eremophila alpestris) și inăriței (Carduelis flammea). Pietrarul de deșert (Oenanthe deserti), altă specie nouă pentru fauna României, observată la începutul lunii decembrie a anului trecut, lângă Lacul Techirghiol, și-a petrecut iarna în același loc, fiind observată și la derularea schemei de MidWinter.

Aproape 300.000 de păsări observate

Anul acesta, iarna blândă și-a pus amprenta pe rezultatele recensământului privind numărul speciilor observate. Multe dintre ele nu au mai ajuns la locurile obișnuite de iernare din țara noastră. Asta, din cauza faptului că majoritatea apelor au fost dezghețate sau înghețate doar parțial. Cu toate acestea, observatorii SOR și Milvus au făcut câteva observații de excepție în această ediție a Recensământului de iarnă al păsărilor de apă.

În total, au fost numărate peste 295.000 de exemplare de păsări, aparținând la 151 de specii. Dintre acestea, 73 sunt specii țintă de apă. Cele mai numeroase specii de apă observate au fost rața mare (Anas platyrhynchos) – peste 75.000 ex., lișița (Fulica atra) – 55.000 ex., rața cu cap castaniu (Aythya ferina) – 14.000 ex.

Pe lângă păsările de apă, au fost observate în număr mare și cocoșarul (Turdus pilaris) – 3.800 ex., graurul (Sturnus vulgaris) – 3.700 ex. și stăncuța (Corvus monedula) – 3.300 indivizi.

Păsările de apă sunt acele specii care sunt ecologic dependente de zonele umede. În această categorie intră familiile clasice de păsări de apă (corcodeii, stârcii, rațele, ploierii, pescărușii etc.), dar și specii ecologic dependente de zonele umede din alte grupuri: răpitoarele (codalbul, eretele de stuf etc.) sau păsările cântătoare (presura de stuf).

Lăsați un comentariu