O societate poate fi evaluată după ceea ce face pentru copiii săi. Ceea ce îi învățăm astăzi pe cei mici va influența nu numai viitorul lor, ci și viitorul acestei lumi. De aceea punem mare preț pe educația ecologică, prin care copiii ajung să cunoască, să iubească și implicit să respecte natura înconjurătoare.
Odată cu trecerea anilor a crescut și interesul – atât din partea educatorilor, a părinților și a copiilor – de a afla mai multe despre valorile naturale care ne înconjoară. Cifrele sunt grăitoare: în 2022 s-a dublat numărul grupurilor de preșcolari și școlari care ne-au invitat regulat, o data pe lună. Recordul la acest capitol o deține o clasă din Gimnaziul Dacia din Târgu Mureș, unde este al cincilea an în care susținem educație ecologică. La acestea se adaugă alte 24 de activități în tot județul Mureș, începând cu Târgu Mureș, Corunca, Reghin și lista poate continua.
Am avut trei ieșiri mai speciale în natură. Am fost în Valea Ilvei și în Valea Sălardului și am făcut cunoștință cu habitatele și speciile care trăiesc acolo. Excursia noastră la Centrul de Reabilitare a Animalelor Sălbatice din Sânsimion, județul Mureș a fost o ocazie pentru copii să vadă, îndeaproape pacienții centrului și să afle despre munca noastră de a salva aceste animale rănite. Să nu uităm nici de excursia din pădurea din Dedrad, unde am inelat păsări și am avut o zi plină de aventură alături de copii și părinții lor.
Să vă povestim un pic și despre cele două tabere. Copiii din Agnita au petrecut 4 zile în Seliștat, unde au pornit într-o vânătoare de comori, au investigat viața secretă a bufnițelor, au făcut drumeții și au învățat să recunoască urmele animalelor.
Săptămâna petrecută în Senetea, organizată pentru câștigătorii concursului Activity Box a fost specială atât pentru noi, cât și pentru cei prezenți. Ar fi greu să enumerăm tot ceea ce am făcut, vă spunem doar că am pescuit raci, am vizitat Peștera Șugău, am avut ateliere de creație, am făcut cunoștință cu speciile de păianjeni, ne-am reîncărcat în Mlaștina După Luncă, o arie protejată unde am fost înconjurați de iriși siberieni, care tocmai înfloreau și multe – multe alte momente memorabile.
Asta nu este tot. Am fost invitați să susținem activități la Muzeul Județean Mureș, la Biblioteca Județeană Mureș, la Festivalul Vibe, la Târgul ONG-urilor din Târgu Mureș, la Bursa voluntarilor organizată de Organizația Caritas și enumerarea poate continua.
În concluzie, 2022 ne-a întărit convingerea că există interes pentru educația ecologică, ceea ce ne bucură și ne dă speranța că generațiile viitoare vor prețui natura care îi înconjoară.