Zöld autópályák

Mozgás, dinamika, sebesség. Korunk és életünk jellemző kifejezései. Az autópályák valószínű segítenek bennünket a gyors fejlődésben. Egy olyan megoldás ami több szempontból is érdekel bennünket: egyrészt az általa felszabdalt táj miatt, másrészt az építkezés kivitelezése kapcsán.

A Transgreen projekt több olyan természetvédelmi szervezetet fog össze, amelyek mindegyike érdekelt a zöld infrastruktúra fejlesztésében. Ennek jegyében szervezett a Milvus Csoport és a Propark – Természetvédelmi Területekért Egyesület május végén egy műhelytalálkozót, „Környezetvédelmi hatástanulmányok felhasználása a szállítási hálózatok környezetvédelmi fejlesztésében” címmel.
Miért annyira fontos hogy Romániában is legyenek jól felkészült környezeti hatástanulmányokat készítő szakemberek?

Marius Nistorescu, infrastruktúra szekértő és a műhelytalálkozó trénere szerint

„Az utakat úgy kell megépíteni hogy megfeleljenek az Európai Bizottság direktíváinak és a tervezésük is európai szinten kell történjen. Ez azt jelenti, a környezeti szempontok szerint, hogy hangsúlyozottan figyelembe kell venni a biodiverzitás védelmét. Azaz minél kevesebb természetes élőhelyet tegyünk tönkre és ne bontsuk meg a zöld hálózatok folytonosságát. Ennek érdekében úgy kell megtervezni az infrastrukturális beruházásokat hogy megmaradjanak azok az úgynevezett ökológiai folyosók amelyek létfontosságúak az állatok mozgása szempontjából.”

Az értékes ökoszisztémák feldarabolása és zavarása, legyenek azok a védett területen belül vagy kívül, nem jelentenek fenntartható fejlődési utat. Az elmúlt évek felületes tervezési munkái meg is hozták az emberre is közvetlenül ható negatív hatásaikat – gondoljunk például a Nagyszeben – Déva autópályára tévedt medvék okozta balesetekre.

Ion Dumitru egy brassói tanácsadó cég ügyvezetője. A torockószentgyörgyi találkozó nagyon meglepte:

„Hihetetlen volt, nem számítottam erre. Bár voltak előzetes ismereteim az ökológiai hálózatokról, mégis meglepett hogy mennyire nagy veszteségekhez vezethetnek az ember által véghezvitt, látszólag kis beavatkozások.”

A találkozó során nagy hangsúlyt fektettek a gyakorlati tapasztalatokra és a résztvevők aktív közreműködésére. Megvizsgálták és elemezték a résztvevők valós gyakorlati problémáit. A konkrét nemzetközi példák bemutatása révén pedig egyértelművé vált hogy lehetséges közúti infrastruktúrát fejleszteni környezetbarát módon is. Ahogyan mi is szeretnénk Romániában.

Szóljon hozzá