Vessünk véget közösen a gyepégetésnek!

Kora tavasszal még mindig nagyon sok helyen égetnek a földeken azért, hogy megtisztítsák azokat a száraz növényzettől. Viszont ezzel károsodnak a talajban lévő szervezetek. A talaj felszínén az éppen csírázó vagy fejlődő növények és a mezőgazdaság számára igen fontos élőlények is elpusztulnak. Számos más élőlény is elveszíti élőhelyét. Rengeteg kétéltű, kisemlős és madárfaj élettere válik füstté és hamuvá néhány óra alatt. A talaj veszít termékenységéből és vízmegtartó képességéből, ami mezőgazdasági szempontból sem előnyös.

Annak ellenére, hogy a törvény is tiltja, nagyon nehéz visszaszorítani. A gyepeket égető gazdák nem csak teljes mezőgazdasági támogatásukat veszíthetik el, hanem pénzbüntetésre is számíthatnak. Az égetés a levegőszennyezést is fokozza. Következtében üvegházhatású gázok kerülnek a légkörbe, amelyek a klímaváltozás legfőbb okozói. Egy hektár gyep felégetésével annyi szén-dioxid kerül a levegőbe, mintha sok száz kilométert autóznánk. Az égetés következtében a gyepek nem tudják biztosítani a klímaváltozás mérséklésében betöltött jelentős szerepüket.

Köszönjük a videó elkészítésében együttműködő partnereinknek a segítséget.

Mi a teendő?

A jogszabály egyértelműen szabályozza ezt a kérdést. A 195/2005-ös sürgősségi kormányrendelet 96. cikkelye értelmében tilos a tarló, a nád, a cserjék vagy füves területek égetése az illetékes környezetvédelmi hatóságok jóváhagyása és a közösségi segélyszolgálatok előzetes tájékoztatása nélkül. Ezen tettek elkövetése esetén az illetékes hatóságok a magánszemélyeket 6 000 lejig terjedő pénzbírsággal,  jogi személyeket pedig akár 50 000 lejjel is megbüntethetik. Ha védett területekhez tartozó vagy ökológiai helyreállítás alatt álló területen történik az égetés, bűncselekménynek számít és 1 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható.

Az égetések egy része a műholdak számára is látható, két honlapon is lehet követni az űrből észlelt tüzeket, a NASA honlapján  és az európai EFFIS Copernicus rendszeren.

Tüzek Románia területén 2024 március 4-11 között, az európai EFFIS Copernicus műholdas észlelései alapján

Hogy megkönnyítsük a gyepégetéses esetek jelentését, az OpenBioMaps alkalmazásban létrehoztunk egy “Égetés jelentés” nevű űrlapot, amely elérhető bármelyik, az OpenNatureMaps adatbázisok egyikébe regisztrált felhasználó számára. Az ide bekerülő, dokumentált égetéses eseteket, súlyosságuk függvényében jelentjük az illetékes hatóságoknak.

Az űrlap elérésével és használatával kapcsolatos további információkat itt talál. További segítség esetén kérjük, forduljon kollégánkhoz, Bărbos Lőrinchez, a lorinc.barbos@milvus.ro  email címen.

Szóljon hozzá