Védett madarak – a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal száműzöttjei!

IMG_0130

Ismerjük és tiszteljük azok véleményét, akiket a marosvásárhelyi varjak jelenléte zavar, de felhívjuk a hatóságok figyelmét, hogy költési periódusban a varjak fészkeinek eltávolítása a 49/2011-es törvény értelmében illegális cselekedetnek minősül.

A „Milvus Csoport” Madártani és Természetvédelmi Egyesület az idők során többször javasolt különböző megoldásukat a varjú-problémára, amit a Polgármesteri Hivatal mindeddig figyelmen kívül hagyott. 2016 március 15-18 között a Polgármesteri Hivatal alkalmazottjai, a tavaszi karbantartó munkák védjegye alatt, levágta a varjúfészkes faágakat a városban levő vetési varjú telepeken. Ezeken a telepeken erdei fülesbaglyok (Asio otus) és vörös vércsék (Falco tinnunculus) is élnek. Ez két olyan faj, mely táplálkozási szokásaik révén ingyen és környezetbarát módon szabadít meg a városban élő rágcsálóktól. A Milvus Csoport értesítette a Környezetvédelmi Őrséget és az Országos Természetvédelmi Ügynökséget jelen kihágás kapcsán.

Több okból kifolyólag költöznek a varjú kolóniák városokba:

  • Eltűntek a településeken kívüli fészkelőhelyeik. A vetési varjak kedvelik az út menti fasorokat, facsoportokat (főként nyárfákat). Romániában ezeket a fasorokat az 50– 70-es években ültették, időközben kiöregedtek (a nyárfák rövid életű fafajok), a legtöbb helyen kivágták őket és 20 éve nem ültettek helyükbe más fákat. Amint ezek a fasorok eltűnnek, a varjak a városokba költöznek.
  • A városi fedetlen szeméttárolók táplálékforrást biztosítanak ezeknek a madaraknak.

A Milvus Csoport a következőket javasolja a probléma megoldására:

  • A költő varjúkolóniák feltérképezése a városban, illetve azok beazonosítása, amelyek valós zavarást keltenek a lakók számára.
  • A városszéli kolóniák feltérképezése és háborgatásának betiltása, ezek a kolóniák akár védelem alá is helyezhetők annak érdekében, hogy a varjakat távol tartsák a várostól.  Pl. ha a Pártszigeten továbbra is zaklatni fogják a varjakat, nagy valószínűséggel ezek a párok beköltöznek a város különböző negyedeibe, ezáltal akár 10 kisebb kolóniát létesítve.
  • Kijelölni a város közelében megfelelő, potenciális költőhelyeket és nyárfasorokat ültetni, így hosszú távon a varjak a város helyett ezeket választják költőhelyekként.
  • Szakemberekkel közösen keressenek alternatív megoldásokat arra, hogy a madarakat rávegyék, nem költsenek olyan helyeken ahol nagy zavarást keltenek.

Ha mindezek a tanácsok figyelembe lettek volna évekkel ezelőtt, amikor már szintén javasoltuk, akkor ma már részben meg lenne oldva a város varjú problémája.

12604647_936152069803580_988781888127962846_o

Szóljon hozzá