Tudunk tenni valamit!

21bA Milvus Csoport sajnálattal vette tudomásul, hogy Brăila megyében több fehér gólyát áramütés érte a középfeszültségi oszlopokon (http://www.obiectivbr.ro…). Sajnos ez nem egy ritka jelenség nálunk vagy a világ bármelyik részén. Az áramütés az egyik legfőbb pusztulási ok a gólyák és ragadozómadarak körében.

A Milvus Csoport 1995-től tanulmányozza az áramütés veszélyeit a madarakra. Azóta sajnos nagyon keveset sikerült tenni, készítettünk egy átfogó tanulmányt egy áramszolgáltató cégnek és sikerült több ezer oszlopot leszigeteltetni. Azonban Romániában több millió veszélyes oszlop van, így ezen a téren még rengeteg munka van hátra!

Kíváncsiak miért a nyár második felében történnek az ehhez hasonló tragédiák?

71oEz az az időszak amikor a kevésbé röpképes gólyafiókák és ragadozó madarak elhagyják fészkeiket és nagyon esélyük van az áramütésre. Ezenkívül augusztusban kezdődik a madarak vonulása, a hazai gólyapopulációkon kívül Románián vonul át több tízezer északon (Lengyelország, Magyarország, Balti országok stb.) költő gólya is. A gólyák nagy csapatban vonulnak és a nyílt területeken levő egyedülálló fákon vagy facsoportokon éjszakáznak.  Az ország egyes területein a fák, facsoportok nagy mértékben hiányoznak – pl. Bărăgan, Partium, Bánság – így a gólyák a táj legmagasabb részein próbálnak megpihenni: az áramvezetékek oszlopain.

Amikor egy csapat gólya, főleg esős időben középfeszültségű oszlopokon pihen meg, akkor történnek a Brăila megyeihez hasonló esetek.

Tanulmányaink bebizonyították, hogy az ehhez hasonló esetek elkerülhetők lennének, azonban a megoldások pénzbe kerülnek és a feladat az áramszolgáltató cégeket terheli, akiket a törvény erre nem kötelezi.

25 éves munkánk a természet- és madárvédelemben kötelez minket, hogy továbbra is kérjük a cégektől legyenek tekintettel a biodiverzitás fontosságára, a törvényhozóktól pedig, hogy kötelezzék törvénnyel a cégeket a természet védelmére.

Szóljon hozzá