Több száz gyilkos oszlop vált madárbaráttá

Kevés természetbarát van tudatában annak a veszélyforrásnak, amely évente több millió madár pusztulását okozza az egész világon. A legtöbb áldozat a nagy termetű madarak közül kerül ki, amelyek előszeretettel ülnek ki a villanyoszlopok tetejére – Európában a gólyák, egerész ölyvek, varjak, stb. Az áramütés a középfeszültségű oszlopokon következik be, ahol a kicsi a távolság a fázisok között (vagy egy fázis és a földelés között), ezért a madarak rövidre zárják a vezetékeket.

Romániában is több tízezer madár pusztul el évente emiatt, köztük védett vagy veszélyeztetett fajok mint például a szalakóta. Szerencsére a baj orvosolható olyan műszaki megoldásokkal amelyek révén az oszlopok veszélyes részeit be lehet burkolni, így nem érheti áramütés a leszálló madarakat. Szalakóta védelmi projektünkben azt a célt tűztük ki, hogy ezzel a módszerrel alakítsunk át 1000 oszlopot a faj által sűrűn lakott vidékeken. A munkát a hálózat tulajdonosával, az ENEL vállalattal közösen végezzük. A 2019-es évben 400 oszlopot szigeteltünk, a többire 2020-ban kerül sor. Romániában voltak már előzményei hasonló munkáknak, de büszkék vagyunk rá, hogy ez a projekt több újdonságot is hozott:

  • ez az első eset, hogy egy vonalon minden típusú oszlopot biztonságossá teszünk. Eddig a bonyolultabb fejszerkezetű oszlopok kimaradtak.
  • olyan anyagokat használunk, amelyeket már a projekt ideje alatt fejlesztettünk ki. Ez jóval nagyobb biztonságot nyújt a madaraknak.
  • a munkálatokat rendkívül alaposan előkészítettük, sok technikai megbeszélést tartottunk előtte az áramszolgáltató vállalat munkatársaival valamint a kivitelező cégekkel – ezzel megalapozva a minőségi munkát
  • az elvégzett munka minőségét személyesen felügyeltük terepen, gyakorlati tanácsokat adva a kivitelező cégeknek, felhasználva a magyarországi korábbi munkák tapasztalatait.

Persze tisztában vagyunk azzal is, ha befejezzük az 1000 oszlop szigetelését, még mindig sok áramütéssel fenyegető veszélyes oszlopsor marad a szalakóták költőterületén. Ez a projekt egy fontos mérföldkő annak a célunknak az elérésében, hogy az áramszolgáltató vállalatokkal közösen néhány éven belül a teljes hálózatot madárbaráttá tegyük.

Szóljon hozzá