Ritka madarak a Chituc-turzás gyűrűzőtáborban

4
Jégmadár (Alcedo atthis) a hálóban
A Milvus Csoport szakemberei idén néhány ritka madárfajt is fogtak be és gyűrűztek meg a Chituc turzáson: sárga füzikéket (Phylloscopus trochiloides), királyfüzikéket (Phylloscopus proregulus) és vándorfüzikéket (Phylloscopus inornatus). Mindeddig nagyon ritkán sikerült megfigyelni ezeket a madarakat az országban. Példaként a két befogott vándorfüzike a faj ötödik és hatodik megfigyelése Romániára nézve!
Vándorfüzike (Phylloscopus inornatus)
Vándorfüzike (Phylloscopus inornatus)
Míg a sárga füzikének jelentős észak-európai költőállománya van, a királyfüzike és a vándorfüzike Észak- és Közép Szibériában költ, azonban telelőterületeik Észak-Indiában és Délkelet-Eurázsiában találhatóak. Az ornitológusok megfigyelései alapján egyes populációk más útvonalakat választanak a vándorláshoz, ezért volt lehetséges a két ritka füzike faj két példányának a befogása a Fekete-tenger melletti Chituc-turzáson. A Milvus Csoport gyűrűzőtábora idén 16 hétig tartott, ahol 102 madárfaj több mint 12 ezer példányát gyűrűzték meg.
5
Gyűrűzés
Annak ellenére, hogy idén egy hónappal korábban kezdődött a gyűrűzési tevékenység, kevesebb madarat sikertül fogni, mint 2014-ben. Összesen 551 nádirigót (Acrocephalus arundinaceus) sikerült megjelölni, ami a tavalyi gyűrűzött példányszám felét jelenti. Azonban a rozsdás nádiposzátákból (Acrocephalus agricola) háromszor több egyed lett meggyűrűzve, mint a tavalyi táborban. A kis légykapó (Ficedula parva), Natura 2000-es területek jelölőfaja, a leggyakoribb faj volt a táborban. Így a Chituc-turzási tábor egyike azon európai helyeknek ahol ezt a fajt alaposan lehet tanulmányozni. Idén nyáron több mint ezer egyedet sikerült befogni. HU-HU
6
Gyűrűzés
A fenyvescinege (Periparus ater) egy másik különlegessége volt az idei tábornak: míg 2014-ben 11 példányt gyűrűztek meg, idén 80-100-as csapatokban figyelték meg őket átrepülni a turzás fölött, összesen 470 egyedre került ornitológiai gyűrű. A Milvus Csoport Chituc-turzási gyűrűzőtáborának célja a vonulási útvonalak megismerése, a túlélési arány és a telelő területek fele tartó, Európát átszelő és a Fekete-tengert kikerülő fajok vonulási dinamikájának megismerése. A Razim-Sinoe tórendszer közelében, a Fekete-tenger partján lévő Chituc-turzás ideális a hasonló tudományos megfigyelések elvégzésére. A földnyelv egy hasznos átjárót képez a kis méretű énekes madarak számára, akik törekszenek kikerülni a vonulási útvonukon álló természetes akadályokat, mint  a hegyeket és nagy nyílt vízfelületeket.
3
Fakó rétihéja (Circus macrourus)
Az európai gyűrűzőtáborok lassan 80 éves hagyománnyal bírnak. Romániában, bár nem kizárólag, többnyire csak a Milvus Csoport szervez ilyen jellegű táborokat. A Chituc-turzási gyűrűzőtábor már négyszer került megszervezésre: 1996, 1997-ben és 2014, 2015-ben. A Chituc-turzási táborban 2014, 2015-ben gyűrűzött madarak listája.

Szóljon hozzá