A Chituc-turzási Gyűrűzőtábor 2017-ben is folytatódik!

A Milvus Csoport Egyesület 2014-2016 között szervezett gyűrűzőtábort a turzáson az énekesmadarak vonulási dinamikájának tanulmányozása céljából. A tábor első három évében összesen 127 madárfaj 37193 egyedét gyűrűztük meg. A leggyakoribb fajok a kis légykapó (4442), vörösbegy (3729 egyed), kék cinege (3013 egyed), tövisszúró gébics (2477 egyed) és fitiszfüzike (2371 egyed) voltak.

Az elmúlt három évben két belföldi és hat külföldi visszafogása volt az általunk gyűrűzött madaraknak, továbbá három külföldön jelölt egyedet is visszafogtunk. Az elmúlt három év alatt chituc-turzási gyűrűzőtábor két új fajjal járult hozzá a román madárfauna-listához: nevezetesen a sárga füzikével (Phylloscopus nitidus) és az erdei sármánnyal (Emberiza rustica), illetve számos olyan faj gyűrűzésével, amely kevesebb mint tíz megfigyeléssel rendelkezett az országban: barna füzike (Phylloscopus fuscatus) királyfüzike (Phylloscopus proregulus), vándorfüzike (Phylloscopus inornatus) és zöld füzike (Phylloscopus trochiloides).

Az idén folytatjuk a munkát, továbbra is számítunk a lelkes gyűrűzők és önkéntesek segítségére.

A 2017-es tábor július 29-én kezdődik és 15 hetet tart. Mindazok, akik részt szeretnének venni, kérjük, jelentkezzenek Marton Attila kollegánknál az attila.marton@milvus.ro címen. A helyek száma korlátozott.

A táborban 2014-2016 között gyűjtött eredményeket bemutató jelentés (román nyelven, de angol ábrafeliratokkal is) letölthető innen. A tábor Facebook oldala itt tekinthető meg.

Szóljon hozzá