A Rehabilitációs Központ VIII. negyedévi beszámolója (2013. július-szeptember)

IMG_5683

Július-szeptember folyamán néhány madárral több érkezett be a Rehabilitációs Központba, mint az előző időszakban. Főként nálunk költő fajok fiatal egyedei kerültek be, mivel a fiatal madaraknak még nincsenek szüleikhez hasonló tapasztalataik, így jobban ki vannak téve a természetes (pl. vadászathoz nem megfelelő időjárási körülmények) illetve antropogén (pl. autóval, vezetékkel, épületekkel, kerítésekkel való ütközés) veszélyeknek. Összesen 39 ember kérte segítségünket ebben az időszakban.A Központban levő 15 madár mellé (2 kerecsensólyom, 2 egerészölyv, 6 vörös vércse, 3 kuvik, egy fehér gólya és egy erdei fülesbagoly) még 41 madár érkezett (egy szirti sas, egy kerecsensólyom, 3 egerészölyv, 4 vörös vércse, 2 kuvik, 12 fehér gólya, egy fekete gólya, 3 erdei fülesbagoly, egy karvaly, egy héja, 3 törpegém, 3 füleskuvik, egy sarlósfecske, 2 vetési varjú, egy dolmányos varjú, egy csóka,egy nagy fülemüle). Ezáltal a kezelt madarak száma összesen 56 volt ebben a periódusban.

Összesen 8 páciensen kellett sebészeti beavatkozást végezni, 7 madár gyógyszeres kezelést vagy kötözést igényelt, a többi madárnak pedig egy védett, nyugodt helyen való felépülésre volt szüksége.
A páciensek 25%-a (14 egyed) pusztult el. Összesen 27-et (48.21%) sikeresen visszaengedtük a természetbe, a többi madár a Központban maradt.

A 2013. július-szeptember folyamán kezelt madarak (*-al vannak jelölve azok a fajok, amelyek kezelésében telefonon keresztül próbáltunk segíteni):

Bütykös hattyú* (Cygnus olor) – 1 egyed
Fehér gólya (Ciconia ciconia) – 13 egyed
Fehér gólya* (Ciconia ciconia) – 2 egyed
Fekete gólya (Ciconia nigra) – 1 egyed
Szürke gém* (Ardea cinerea) – 1 egyed
Törpegém (Ixobrychus minutus) – 3 egyed
Szirti sas (Aquila chrysaetos) – 1 egyed
Egerészölyv (Buteo buteo) – 5 egyed
Egerészölyv* (Buteo buteo) – 1 egyed
Karvaly (Accipiter nisus) – 1 egyed
Héja (Accipiter gentilis) -1 egyed
Héja* (Accipiter gentilis) -1 egyed
Vörös vércse (Falco tinnunculus) – 10 egyed
Kerecsensólyom (Falco cherrug) – 3 egyed
Sarlósfecske (Apus apus) – 1 egyed
Erdei fülesbagoly (Asio otus) – 4 egyed
Erdei fülesbagoly* (Asio otus) – 1 egyed
Kuvik (Athene noctua) – 5 egyed
Füleskuvik (Otus scops) – 3 egyed
Vetési varjú (Corvus frugilegus) – 2 egyed
Vetési varjú* (Corvus frugilegus) – 1 egyed
Dolmányos varjú (Corvus cornix) – 1 egyed
Csóka (Corvus monedula) – 1 egyed
Nagy fülemüle (Luscinia luscinia) – 1 egyed

IMG_56912013 január-szeptember között összesen 89 madár érkezett meg a Rehabilitációs Központunkba. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy minden harmadik nap érkezik egy páciens a Központba. Igyekszünk minden igényt teljesíteni és helyet szorítani minden páciens számára, így egyetlen üres röpde/ketrec nem volt eddig. A Rehabilitációs Központ szoros együttműködésben van a Vets4Wild Egyesülettel, a hazai vadon élő állatok rehabilitálásáért küzdő állatorvosok csapatával. Amennyiben kérdéseik vannak, vagy tanácsra van szükségük a Milvus oldalán található telefonszámok, címeken kívül az egyesület honlapját www.vets4wild.ro is találhatnak információkat.

Ezúttal is köszönjük mindazoknak, akik hozzánk fordultak segítségért, tanácsért. Különös köszönttel tartozunk Borka Levente marosvásárhelyi állatorvosnak és Köbölkuti Lóránd homoródalmási állatorvosnak a gyors és felbecsülhetetlen segítségükért. Különös köszönettel tartozunk Pál Lajosnak, Székelyudvarhelyről az ajándékba kapott madárröpdéért!

A Rehabilitációs Központ nevében,
Zeitz Róbert

vets4wild

Szóljon hozzá