Nemzetközi projekt a keselyűkért

Romániából több, mint 8 évtízede eltűntek a keselyűk, míg Bulgáriában a legelő állatállományok eltűnése, a vadon élő állatok mérgezése, valamint a ragadozó madarak és keselyűk célzott pusztítására irányuló helytelen politika következtében, néhány évvel ezelőtt már csupán két keselyűfajt (a fakó keselyű és a dögkeselyű) tartottak nyílván, viszont azok állománya is rendkívül kicsi volt.

Szeptember végén kezdetét vette egy nemzetközi projekt, a „Bearded Vulture LIFE” amelynek célja a szakállas saskeselyű (Gypaetus barbatus), a bolgár természetvédelem jelkép-madarának visszatelepítése Bulgáriába és a Balkán-félszigetre, valamint a nemrégiben visszatelepített bulgáriai barátkeselyű-állomány megerősítése. A Green Balkans bolgár természetvédelmi szervezet által koordinált projektben három ország nyolc szervezete vesz részt, köztük a Milvus Csoporttal.

A hét éves projekt keretében a Milvus Csoport feladata a Románia területére tévedt, legyengült vagy sérült keselyűk felkutatása, kezelése és visszajuttatása a szabadba. A segítségnyújtás mellett csoportunk egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítését is vállalta, amelyben megvizsgáljuk a keselyűk visszatelepítésének feltételeit, lehetőségeit és kockázatait Romániában, illetve kidolgozzuk az esetleges visszatelepítés gyakorlati lépéseire vonatkozó hosszú távú stratégiát.

Szóljon hozzá