Mit szóltok egy fakó keselyűhöz?

Két éve különleges vendégek fordulnak meg a Sérült Vadállatok Rehabilitációs Központjában: egy barátkeselyű, két rétisas és most egy fakó keselyű. Egy fiatal madár, amelyet az ország nyugati felében találtak kimerülve és fogták be a az Alsó Maros Ártér Natúrpark munkatársai.
A hétvégén került a Vet Point Vest állatorvosi rendelőbe majd a marosvásárhelyi Vets4Wild-hoz. Szerencsére a madáron nem mutatkoznak külső sérülések vagy másfajta baleset nyomai.
A lábadozó fakó keselyű most egy speciális röpdébe került ahol remélhetően hamarosan rendbejön. Étvágya szerencsére kitűnő.
Ez a madárfaj a második világháború végén eltűnt az országból, feltehetően a vadászat, mérgezés és az intenzívebbé váló mezőgazdaság miatt. Elhullott állatokat fogyaszt, dögevőként fontos egészségügyi szerepet tölt be.
Három métert is elérő fesztávú szárnyaival óriási távokra képes kóborolni. Feltételezéseink szerint ez a fiatal madár élelmet keresve vetődött felénk Szerbiából (ahol az Uvac természetvédelmi terület neves az ott költő fakó keselyűkről és egyéb fajokról) vagy Bulgáriából (ahol a Green Balkans Egyesület futtat évek óta keselyű visszatelepítési programokat).
Bízunk benne hogy a közeljövőben nálunk is megtelepednek ezek a gyönyörű madarak, még mielőtt teljesen elfelednénk őket…

Szóljon hozzá