Költ a túzok Romániában!

Több évtized után végre közvetlen bizonyítékunk is van arra, hogy a túzok fészkel Romániában. 13 évig tartó terepmunkára, és talán egy kis szerencsére is szükségünk volt ahhoz, hogy erről megerősítést kapjunk.
A túzok (Otis tarda) a legnagyobb röpképes madár Európában. Az IUCN Vöröslistán sebezhető kategóriában szereplő faj állománya rendkívüli hanyatlást szenvedett természetes élőhelyeinek, az eurázsiai sztyeppéknek fragmentációja következtében. Az 1950-es évek közepére a túzok Európa több régiójából kipusztult. Ez történt Romániában is, ahol az államosítást követően a gyepeket (természetes élőhelyeiket) beszántották és szántóterületekké alakították át. A mezőgazdaság gépesítése, a vadászat illetve orvvadászat szintén hozzájárultak az állomány csökkenéséhez.
Amíg a XIX. században stabil állományok éltek a Bánságban, a Partiumban, az Erdélyi Mezőségen, a Román Alföldön, Dobrudzsában és Moldva egyes részein, 1988-ban a korabeli vadászati adatok alapján az egész országban már csak körülbelül 48 túzok létezett. 1990 után immár Romániából kipusztult fajként tartották számon.
Másrészt viszont alapos okunk van azt hinni, hogy a Bihar megyei Nagyszalonta a túzok utolsó romániai mentsvára maradt. Az elmúlt 13 évben végzett terepi megfigyeléseink megerősítik, hogy egy kicsi, körülbelül 40 egyedből álló, országhatáron átívelő élőhelyeket használó populáció él a Nagyszalonta-Mezőgyán térségben. Megemlítjük továbbá, hogy ennek a fajnak egyik jellemzője az, hogy általában ott költenek, ahol a dürgés (ez a hím túzokok udvarlási rituáléja) is történik (lásd a mellékelt videót a túzok kakas dürgését, Nagyszalonta határában).

Pár napja Ifj. Ioan Matiu állatorvosi hallgató osztotta meg velünk egyik fényképét, amin egy olyan tojásos túzokfészek szerepel, amire véletlenül bukkant mezőgazdasági munkák végzése során. Számunkra, a Milvus Csoportnak, ez a fénykép történelmi jelentőséggel bír. A fotó végre bizonyítja egy olyan faj fészkelését, amelyet Romániában nemrég kihaltnak hittek, és ugyanakkor rávilágít a kitartó terepi munka szükségességére, a helyi közösség illetve közigazgatás természetvédelembe való bevonásának fontosságára, és arra is, hogy növelni kell az agrár-környezetvédelmi programok hatékonyságát, hogy azok vonzó kompenzációs kifizetéseket biztosítsanak a túzok-barát gazdák számára.
Jelenleg „A természeti értékek megőrzése, védelme és népszerűsítése a Nagyszalonta-Békéscsaba határmenti térségben, ROHU-14 – The Nature Corner” elnevezésű, az EU által az Interreg V-A Románia-Magyarország Program révén finanszírozott pályázat keretében dolgozunk a túzok védelmének érdekében. Projektpartnereink a Nagyszalontai Polgármesteri Hivatal, illetve két magyarországi entitás, Békés Város Polgármesteri Hivatala és a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület. Amennyiben többet szeretne megtudni projektünkről vagy a túzokról, keresse fel projektünk weboldalát: www.dropia.eu, vagy kövessen minket a Facebookon, illetve az Instagramon.

Szóljon hozzá