Ismertettük monitoring programjaink eredményeit a XI. Éves Monitoring Találkozón

A múlt hétvégét Bukarestben töltöttük, a Román Madártani Egyesület, Milvus Csoport és Babeș-Bolyai Tudományegyetem által közösen megszervezett XI. Éves Monitoring Találkozón.

Az évi rendszerességgel megszervezett találkozó jelenleg az egyetlen olyan esemény, ahol meg tudjuk osztani az országos felméréseink és monitoring programjaink eredményeit az érdeklődő madárbarátokkal és ornitológus szakemberekkel egyaránt.

A nagyobb célközönség elérése érdekében a találkozót minden évben máshol szervezzük: idén a Bukaresti Egyetem Biológia Kara adott otthont az eseménynek. A sokrétű előadások közül a jelenlevők megismerkedhettek a gyakori madárfajok, a dobrudzsai és bărăgani vadludak, a nyílt élőhelyeket kedvelő éjszakai életmódú madarak, a nálunk telelő ragadozó madarak és a Moldvai Köztársaságban költő gólyákat érintő felmérések legfrissebb eredményeivel. Több előadás volt a Románia Költőmadarainak Atlasza projektről, a kolozsvári és bukaresti madarak városi atlaszáról, illetve a nálunk használatos két országos szintű adatbázisról, az OpenBirdMapsról és az Ornitodataról. Nem hiányoztak a már megszokottá vált ritka fajos és Chituc gyűrűzőtáboros eredménybemutató előadások sem.
A találkozót késő estébe nyúló, kötetlen beszélgetéssel zártuk a Curtea Berarilor sörözőben.

Előadásaink román nyelvű képsorai megtekinthetőek itt:

Daróczi J. Szilárd: Romániában 2017-ben előforduló ritka fajok összesítése

Daróczi J. Szilárd: Optimális terepi adatgyűjtési eljárások

Kovács István: Kevésbé ismert és adathiányos fajok elterjedésének kiegészítése a Románia Költőmadarai Atlaszhoz – a 2017-es terepszezon összefoglalója

Kovács István: A 2006-2017 között végzett téli ragadozómadár monitoring program eredményeinek ismertetése

Kovács István: A nyílt élőhelyek éjszakai életmóddal rendelkező madárfajainak felmérése 2017-ben

Marton Attila: OpenBirdMaps – egy adatbázis a romániai madárfajok adatainak gyűjtésére és közkincsé tételére

Marton Attila: A Chituc turzási gyűrűzőtábor eredményei 2014-2017 között

Szóljon hozzá