Idén már két folyóra is várunk vízirigót számolni!

Mint minden évben, idén is január 24-én számoljuk a vízirigókat. Az immár hagyományos Felső-Maros szorosban történt felmérést kiterjesztjük a Sebes-Körösre is.
Tavaly nagy örömünkre Maros-szorosban nem csökkent tovább a vízirigók száma, 166 egyedet számoltunk, de így is felérebecsüljük a populációt a húsz évvel korábbihoz képest. A Sebes-Körösön pedig a próba számlálás alkalmával 64 vízirigó került szem elé közel ugyanekkora szakaszon.

Ha szeretnél te is velünk tartani, január 20-ig jelezd részvételi szándékod.

Ha a Marosra jönnél, akkor a iulia.vizi@milvus.ro, ha pedig a Sebes-Körösre, akkor zoltan.d.szabo@milvus.ro e-mail címen vagy a Milvus Csoport Facebook oldalán jelentkezz.

A Maros folyón Déda és Maroshévíz, a Sebes-Körösön pedig Kissebes és Körösrév közötti szakaszon végezzük a felmérést. Ide az utazást mindenkinek önállóan kell megoldania. A találkozási pontról indulva több csapatban fogunk lejárni egy-egy 7-14 km-es folyószakaszt. Téli, réteges öltözetre lesz szükséged tetőtől talpig, a hátizsákba pedig a szendvicsek mellé egy termosz forró italt is érdemes berakni.

Jó esélyünk van rá, hogy gyönyörű havas tájban „vadászhassunk” a vízirigókra és más érdekes madárfajokra!

Az eseményre a „ROSCI 0210, ROSCI 0367, ROSCI 0368, ROSCI 0369 Natura 2000-es területek kezelési tervei” pályázat keretében kerül sor, amelynek célja a Marosmenti védett területek közelében élő magán és jogi személyek tudatformálása.

A pályázat három éves (2018 július – 2021 június), amelyet a Nagy Infrastrukturális Operatív Program finanszíroz (4-es prioritási tengely: Környezetvédelmi intézkedések a biológiai sokféleség megőrzésére érdekében, a levegőminőség ellenőrzésére és a szennyezett területek fertőtlenítésére, OS 4.1 altengely: A biológiai sokféleség védelme és megőrzése, valamint a degradált ökoszisztémák helyreállítása).

Várunk!

Szóljon hozzá