Fontos változások az OpenBioMaps alkalmazásban!

A napokban elérhetővé vált az OpenBioMaps alkalmazás egy új változata a Google Play-en. Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmet néhány újdonságra és változásra:

1. Ha nem frissült automatokusan, kérjük frissítsék manuálisan az alkalmazást a 1.9.12 változatra. Hamarosan olyan beállításokat fogunk alkalmazni, amik nem lesznek összeférhetőek a régi változattal.

2. A teljes fajlistákat mostantól az erre külön létrehozott űrlapba lehet jegyzetelni. Az „Alkalmi megfigyelések” űrlapban nem lesz továbbá erre lehetőség.

3. A legfontosabb újítás a nyomvonal (tracklog) rögzítésének lehetősége. Két módon lehet nyomvonalakat rögzíteni. A Nyomvonalak menüben bármikor manuálisan elindítható/lezárható egy nyomvonal rögzítése. A második mód az esemény listákhoz (pl teljes fajlisták, pontszámlálás egy monitoring programban) kapcsolt nyomvonal rögzítés. Ilyenkor az esemény lista indításakor/zárásakor indul/zár a nyomvonal rögzítés. A nyomvonalak feltöltődnek a szerverre, de jelenleg még nem megoldott az OBM honlapon történő elérésük. Elérhetőek viszont az alkalmazásban a „Nyomvonalak/Rögzített nyomvonalak” menüpont alatt, ahol a térképi megjelenítésük és letöltésük egyaránt lehetséges.

4. Fényképeken kívül más típusú fájlokat is csatolhatunk az adatokhoz. Ilyenek lehetnek a hang vagy nyomvonal file-ok.

5. A nyomvonalak és a fényképek nagyon sok helyet lefoglalnak a telefonok memóriájában. Emiatt az alkalmazás jelentős lassulása esetén javasolt a már szinkronizált adatok és nyomvonalak törlése. Időnként a gyorsítótár (cache) ürítésére is szükség lehet. Az adatok elérhetőek maradnak az OBM honlapon. A nyomvonalak, bár feltöltődnek a szerverre (tehát nem vesznek el), az elérésük még nem megoldott a webes felületen. Ezért, szükség esetén, javasoljuk a letöltésüket törlés előtt. Ha egyszerre szeretnénk letölteni az összes nyomvonalat, használjuk az „Export/Nyomvonal export” funkciót.

Szóljon hozzá