Egy különleges eset!

A Vadállatok Rehabilitációs Központjának egyik legnehezebb története a berettyószéplaki kőolaj ülepítőbe került bütykös hattyúk esete. Három fiatal madár rövid időn belül elpusztult és a többiek sorsa is kétséges hiszen nagyon rossz állapotban érkeztek Marosvásárhelyre. A hattyúk a nagyváradi Különleges Helyzetek Felügyelősége, a Környezetvédelmi Őrség és a Környezetvédelmi Ügynökség gyors beavatkozásnak köszönhetően kerültek a Milvus Csoport gondozásába. Megmentésükkor menekülni próbáltak, így tollazatukat teljesen belepte az olaj.

Szerencsére épp Nagyváradon tartózkodott egy Milvus csapat, így azonnal át tudták venni a madarakat és Marovásárhelyre szállították őket. Itt a Vets4Wild Egyesülettel közösen mindent megtettünk megmentésük érdekében. Több módszerrel próbáltuk lemosni tollazatukról a sok olajat. Nem tudjuk ez idő mennyi mérgező anyag kerülhetett a szervezetünkbe.

A három életben maradt hattyút folyamatos megfigyelés alatt tartjuk és valószínűleg hosszú ideig lesznek a gondozásunkban.

A helyzet súlyossága felmérhető ha megnézzük hogy kellene kinézzen egy bütykös hattyú:

A berettyószéplaki olajjal szennyezett hattyúk sajnos így festenek:

Szóljon hozzá