Ismét egy vadorzó hurokból kimentett és megnyakörvezett nőstény medve

DSCF5760Szeptember 24-én délután (pontosan egy hónappal egy hasonló esetet követően) ismét sikerült kimentenünk egy felnőtt nőstény barnamedvét egy vadorzók által állított hurokból. Az eset a medvés projektünk dombvidékén történt. A helyi vadásztársaság értesítése után pár órával érkeztünk a helyszínre. A medve egy kisebb folyó partján, egy településhez rendkívül közel volt megfogva. A mentési akció a helyi vadászok segítségével történt, az állatorvosi szakértelmet pedig a Vets4Wild munkatársai biztosították.

Az altatás gyorsan és incidensek nélkül zajlott le. Szerencsére az állat az esetet nagyrészt sérülések nélkül úszta meg – a hurok a mellkasa köré szorult és így nem keletkeztek komolyabb sérülések. Viszont az egyik alsó szemfoga kitörött, a sodrony és a környező fák harapdálása következtében. Mivel a medve beszorult néhány fa közé, illetve rendkívül súlyos is volt, csak egy terepjáró segítségével tudtuk a folyó meredek partjáról kivontatni. Ezt követően egy utánfutóra emeltük és még sötétedés előtt sikerült elszállítanunk egy, a szabadon engedéséhez megfelelő helyre – a településtől és az emberi tevékenységektől jó néhány kilométerre.

DSCF5801A medvére egy GPS-GSM nyakörvet is szereltünk – az utolsót az idéniek közül. A 70 cm-es körméretű nyakörvet ki kellett toldanunk, mivel egyszerűen nem érte körül az állat nyakát. Szerencsére készen álltunk erre az eshetőségre is, és erre a célra speciális bőrpántokat készíttettünk. Ennek a műszernek a segítségével a továbbiakban folyamatosan nyomon tudjuk követni a medvét és azt, hogy miként használja élőhelyét.

Több mint 7 órán keresztül vártunk, amíg a medve ébredezni kezdett. Ekkor (éjjel 3-kor) magára hagytuk. Másnap reggel a helyszín ismét le volt ellenőrizve és a jól felismerhető nyomok igazolták, hogy az állat eltávozott.

DSCF5815

 

 

Több részletet a barnamedve kutatási, illetve védelmi tevékenységeinkről projektünk honlapján találnak (egyelőre sajnos csak angol nyelven).

Szóljon hozzá