A „Nyárád-Küküllő menti Natura 2000 termék” védjegy bemutatkozik a Helyi Termelők Vásárán.

Az eseményre 2019 október 19-én kerül sor, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum sportpályáján, ahol jelen lesznek olyan termelők is, akik elnyerték a márkanév használatának jogát.

Németh Zsolt

„Két éve fogtam neki a bőrdíszműves munkának, hobbiból. A mai napig is csak szabadidős tevékenységként folytatom, termékeim hagyományos kézműves technológiával készülnek. A szabás, varrás, motívumok faragása mind kézzel történik, az egyszerű szerszámokon kívül nem használok gépeket. A termékek növényileg érlelt marhabőrből készülnek, viaszos cérnával varródnak. Nincs két egyforma termék, ami otthonunkban születik, ennek részben a megrendelő egyénisége az oka, részben pedig az én fantáziám, hangulatom. A környezettudatosság a családunk életének részét képezi, ezért igyekszem olyan termékeket varrni, amik segítenek megóvni a környezetet, az általam készített termékek nem egyszerhasználatosak, hanem egy életre szólnak.”


JOJO – Joó József Áron

”2011 őszén ültettük az első feketeribiszke bokrokat, majd kertészmérnöki tanulmányaim során fordult komolyabban az érdeklődésem a fekete ribiszke termesztése felé. Az évek során több fajtával kísérleteztünk, jelenleg 9 fajtát dolgozunk fel, és további 18-al tudományos kísérleteket végzünk.

Az évek során a fekete ribiszke mellett egyéb bogyósok: piros-, fehér ribiszke, málna, szeder, fekete berkenye, bodza is helyet kaptak az ültetvényben és ezeket is feldolgozzuk. Az alapanyag adottságai határozzák meg, hogy gyümölcsbor, szörp vagy egyéb termék készül végül belőle.

Büszke vagyok arra, hogy a termékeim a hivatalos bevizsgálások és szubjektív kóstolókon is egyaránt jól szerepelnek. Fontos, hogy olyan termékeket készítünk, amit magunk is jószívvel fogyasztunk. Speciális feldolgozási technikánknak köszönhetően szörpjeink ízvilága és beltartalmi értéke jobban megmarad, mint a pasztőrözéssel, főzéssel előállított termékek esetén.

Nem csak a termékek előállítása során vagyunk egészségtudatosak, de az is fontos szempont, hogy gazdaságunk hosszútávon is fenntartható legyen, és ne sivatagot hagyjunk magunk után. Ezért nem használunk gyomirtót, a növényvédelemben pedig környezetkímélő, rovarokra szelektív hatóanyagokkal dolgozunk.”

Marius Libeg az egyik termelő, aki képviselni fogja az általunk létrehozott márkanevet.

„Újságíró vagyok, ezen a területen dolgozom már csaknem 20 éve, de mindig is szerettem a természetet, szeretek a szabadban lenni, szívesen dolgozom a mezőn, felszabadít, kikapcsol. Hét évvel ezelőtt úgy gondoltam, űzhetem úgy ezt a hobbit, hogy közben valami kikerekedik belőle, és egyszer talán hasznot is hoz. Elkezdtem olvasni a homoktövisről, arról, hogy nem „kényes” növény, könnyen megél nálunk, és bár akkor tájainkon még kevesen ismerték, a nyugati és északi országokban már igen keresett volt. Így jött létre a homoktövis-ültetvényünk Maros megyében, Egrestő közelében. A legközelebbi lakott település, ország- és megyei út négy km-re húzódik az ültetvénytől, amelyet egy 200 hektáron fekvő erdő övez. Az ültetvénynek is helyet adó völgyben kizárólag külterjes, extenzív gazdálkodás (legeltetés) folyik, így teljes mértékben ökogazdálkodásra berendezkedett farmunk és környéke mentes mindenféle szennyezéstől. Homoktövist négy hektáros területen termesztünk, a teljes terület az európai uniós intézmények által is elismert biominősítéssel rendelkezik.“


A Milvus Csoport azzal a céllal hozta létre a márkanevet, hogy a Nyárád és Kis-Küküllő menti Natura 2000 természetvédelmi területeken élők egységes védjegy alatt tudják forgalomba hozni termékeiket.

Úgy gondoljuk, hogy aki Natura 2000 területen él és tevékenykedik olyan módon, hogy eközben igyekszik a természeti értékek megőrzésére is figyelni, azzal a megtermelt javakon felül is hozzájárul a társadalom jóllétéhez.

A védjegyet olyan termékeknek biztosítjuk, amelyet a térségben termeltek, készítettek vagy dolgoztak fel és előállításuk során nem károsították a természetet.

Szóljon hozzá