A mezőgazdaság a Zöld Megállapodás górcsöve alatt

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy fontos, de bátor célokat tűzött ki az Európai Unió új klímavédelmi kezdeményezése. Hatása reméljük hamarosan számos területen érzékelhető lesz. Mostani írásunk a mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglalja össze.

A Zöld megállapodás és a Termelőtől a fogyasztóig elnevezésű stratégia kiemelt helyen kezeli a mezőgazdaság és élelmiszeripar újragondolását. Célja, hogy minőségi és zöld termék jusson az európai polgár asztalára. Elsődleges célkitűzései között szerepel a növényvédő szerek és a műtrágya használatának visszaszorítása, az ökológiai és biogazdálkodás hangsúlyosabb támogatása, a méltányos megélhetés biztosítása a mezőgazdasági termelők és a halászok számára, a fenntartható élelmiszertermelés ösztönzése új technológiák alkalmazásával  e, a mindenki számára megfizethető és egészséges élelmiszerek népszerűsítése. Az Európai Bizottság 2021 és 2027 közötti időszakra szóló javaslatai szerint, a közös agrárpolitika teljes költségvetésének legalább negyven százalékát éghajlat-politikai intézkedések finanszírozására kell költeni.

A világjárvány megerősítette, hogy olyan szilárd és ellenállóképes élelmiszer-rendszerre van szükség, amely elegendő mennyiségű, megfizethető és minőségi élelmiszert tud biztosítani polgárai számára. Ha lecsökkentjük élelmiszerrendszerünk környezeti és éghajlati lábnyomát, ezzel együtt növeljük rezilienciáját is, hisz minősége és hosszú távú fenntarthatósága nagyban függ az ökoszisztéma szolgáltatásokon keresztül a biodiverzitástól.

Természetes, hogy egy új rendszerbe való átállás nem történhet meg egyik napról a másikra. Mindemellett, a fenntartható élelmiszer-rendszer hatalmas gazdasági lehetőséget is jelenthet. Például a bioalapú, körforgásos gazdaság egy kiaknázatlan terület, mely új lehetőségeket teremt a mezőgazdasági termelők, kereskedők, élelmiszer feldolgozók számára. 

Véleményünk szerint, a klímaharc és a biodiverzitás védelme miatt nagyon fontos és szükséges lépés a mezőgazdaság újragondolása. Hisszük, hogy a közös agrárpolitika nem csak gazdasági, hanem természetvédelmi és fenntarthatósági tényezőket is figyelembe  vegyen. A helyi termelők, a kis- és közepes gazdák támogatása, a peszticid és műtrágya használat csökkentése nagyon fontos a biodiverzitás védelmében.  A kezdeményezés nélkülözhetetlen egy zöld és fenntartható társadalom kialakításában. A klíma- és biodiverzitás védelem elengedhetetlen az emberi civilizáció számára is.

Szóljon hozzá