Kenderes, Erdély utolsó területe ahol még kék vércse költ

© Magyari Szeréna
A tordai táj megfelelőnek tűnhet a faj igényeit illetően. Telepesen költő faj, amely a vetési varjú fészkeit használja költési időszakban. Az egyedüli ismert erdélyi telep népszerűsítése, a Milvus Csoport fő célkitűzési között szerepel a környéken. Népszerűsítő tevékenységeinkkel fel szeretnénk hívni a figyelmet a táj kaszálók, legelők, mezőgazdasági területek alkotta mozaikosságára. Helyiek részvételével történő monitorozással és a gyűrűzéssel sok információt kapunk az itt élő fajokról: kék vércse, vörös vércse, vetési varjú. Mitöbb, 2016 óta a terület kezelési terve segítségével próbáljuk megőrizni talán Erdély utolsó kék vércse telepét. Az faj védelme rávilágít a vetési varjú fontosságára is, amelyet sok ember nem kedvel, annak ellenére, hogy „otthont” biztosítanak a vércséknek.
© Magyari Szeréna
A szeles idő nem űzte el a résztvevők lelkesedését a vércsegyűrűzéstől. A fiatalok részt vettek a költőládák ellenőrzésében, amelyeket a költési siker növelése érdekében helyeztünk ki. Az elkövetkezendőkben folytatjuk népszerűsítő tevékenységeinket a ROSPA0113 Kenderes Natura 2000-es területen.
© Magyari Szeréna
A ROSPA0113 Kenderes népszerűsítését a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány támogatja, a Zöldövezet program Védett Területek komponensén keresztül „A Milvus Csoport gondnokságában levő védett területek népszerűsítése” projekt keretében.

Szóljon hozzá