A Brăila-szigetek Szocio-Ökológiai Kutatóközpont területén található halevő madárfajok költőtelepeinek a monitoringja

A Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2020-as Milvus ösztöndíja segítségével megvalósult vizsgálat, Andrei Dinu

A vizes területek fenntartható kihasználását szorgalmazó Ramsar Egyezmény kulcsfontosságúnak tekinti a telepesen költő madárfajok védelmét. A Milvus ösztöndíj révén lehetőségem nyílt halfogyasztó madarak költőtelepeit vizsgálni. Ezek kiváló indikátorai lehetnek egy olyan komplex vizes területnek mint a régi mocsárvilág a Brăila-szigeteken, amit ma már sajnos főleg az intenzíven művelt szántóföldek jellemeznek.

Brăila Kis sziget ©M. Bujor

A vizsgálat célja a Brăila Kis szigetén lévő fészkelőtelepek jelenlegi helyzetének tisztázása és összevetése volt a már meglévő adatokkal. Ehhez felhasználtunk légifotókat is, a fajok meghatározása, abundanciája és a telepek kiterjedésének pontos megállapítása érdekében.

Ilyen fényképek alapján állapítottuk meg a kárókatona telepek fészkeinek számát ©G. Retez

Kiszállásaink 2020 május – július időszakban történtek. A hagyományos, távcsővel végzett megfigyelésekhez a telepeket transzektek mentén jártuk körbe, míg a drónokkal filmfelvételeket és fotókat is készítettünk.

A vegyes összetételű telepek fészkei fűzfákra (Salix spp) épültek. Hét fajt azonosítottunk: kárókatona (Phalacrocorax carbo sinensis), kis kárókatona (Microcarbo pygmeus), szürke gém (Ardea cinerea), bakcsó (Nycticorax nycticorax), selyemgém (Ardeola ralloides) és kis kócsag (Egretta garzetta). A kellemes meglepetést a pásztorgém (Bubulcus ibis) fészkelése jelentette, hiszen ez a faj csak 2007-ben jelent meg bizonyított fészkelő fajként. Legtöbb fészek (260-nál több) a kárókatonáké volt, míg kis kárókatonából csak egy fészket azonosítottunk.

Kárókatona, a Brăila Kis sziget domináns halevő faja ©G. Retez

A drónok használata bizonyos előnyöket biztosított a telepek monitoringjában. A DJI Mavic Air, kis méretének köszönhetően lehetővé tette, hogy alacsonyan repüljünk, a madarak zavarása nélkül. Az így készült filmfelvételek alapján pontosan megszámolhattuk a fészkeket. Ez a módszer csak akkor hatékony ha a fák lombja még nem fejlődött ki és jól láthatóak a fészkek.

A DJI Phantom 4 drónnal magasabban repültünk és olyan légifotókat készítettünk amelyek alapján kiszámolhattuk a telep teljes felületét. Ez a módszer standard és összehasonlítható módszerként használható az egymást követő években.

A Brăila Kis szigeten jelen lévő pásztorgém ©G. Retez

A hosszútávú és állandó monitoring, a költőtelepeket befolyásoló más tényezők (mint például a táplálkozóterületek kiterjedése) vizsgálata mellett, létfontosságú a telepes fajok sokféleségének és szétszóródásának megértésében. A meglévő telepek tulajdonságainak ismeretében azonosíthatunk lehetséges újabb költőhelyeket, amelyek segíthetnek egy terület eltartóképességének megismerésében és jobban megérthetjük a fajok telep-választásának szempontjait.

A Brăila Kis szigete továbbra is fontos menedéket jelent a fészkelőtelepeknek, illusztrálva ezáltal a mezőgazdasági területek terjeszkedése által megbolygatott természetes rendszer rugalmasságát. Ennek ellenére meg kell ismernünk a telepeket éltető folyamatokat és be kell illesztenünk a kezelési tervekbe.

Szóljon hozzá