Véglegesen elfogadták az EU Természet helyreállítási törvényét

Nagy áttörés született meg június 17-én, amikor az Európai Unió Tanácsa véglegesen elfogadta Természet helyreállítási törvényt. A hosszas eljárásnak, melynek során az EU Parlamentje kétszer is szavazott a törvényről, ez volt az utolsó lépése. Sajnos ezt is nagy bizonytalanság előzte meg, hiszen úgy tűnt, hogy az amúgy is sok pontján meggyengített jogszabálynak nincs meg a szükséges támogatottsága a tagországok részéről. Végül 20 ország, köztük Románia is, igennel szavazott. Ezzel meglett az EU lakosságának 66%-át képviselő többség, bár a közvélemény kutatások szerint az EU lakosságának jóval nagyobb százaléka tartja fontosnak a természet megőrzését és visszaállítását, még azokban az országokban is, ahol a politikum a jogszabály ellen szavazott vagy korábban tartózkodott. A jogszabály előírja a leromlott állapotú élőhelyek (erdők, gyepek, vizes területek, folyók, tavak és korallzátonyok) ökológiai szempontok szerinti feljavítását. Ehhez szakaszosan megvalósítandó konkrét határidőket és területi arányokat is rendeltek, aminek 2050-re el kell érnie a 90%-ot.

Az eredmény nagy mértékben a lakosság részéről érkező hatalmas nyomásnak is köszönhető. Az utóbbi évek során több mint egy millió támogató aláírás gyűlt össze, több mint 6000 tudományos kutató és mellettük számos vállalkozás, ifjúsági és civil szervezet érvelt a törvény elfogadás mellett.

A Milvus Csoport, több romániai természetvédő szervezett mellett, aktív tagja volt #RestoreNature mozgalomnak, több alkalommal is beszámoltunk a jogszabály megszületésének és elfogadásának állomásairól.

Köszönjük minden támogatónak és döntéshozónak aki ezzel hozzájárult az európai természet védelméhez és ezáltal életminőségünk javításához!

Szóljon hozzá