Berzele rămase la noi pe timpul iernii nu sunt rănite!

Din ce în ce mai des, în timpul iernii, suntem contactați de către diferite persoane care, observând berze albe pe câmp sau pe cuib, ne-au solicitat ajutor, ne-au rugat să le salvăm.  Însă, de cele mai multe ori, aceste păsări sunt sănătoase, astfel nu au nevoie de ajutor.

Cum putem verifica starea de sănătate a berzelor?

Cea mai simplă metodă este să verificăm dacă barza este capabilă să zboare. Dacă ne îndreptăm spre pasăre și, aceasta zboară la o distanță de câteva zeci de metri, înseamnă că este sănătoasă. Dacă barza se află pe cuib, pe horn sau pe o clădire, înseamnă de asemenea, că pasărea este capabilă să zboare.

Observații de berze albe în perioada decembrie-februarie din baza de date OpenBirdMaps

Însă, dacă barza este capabilă să se deplaseze doar pe o distanță de câțiva metri, dacă doar fuge de noi în loc să zboare, dacă ne lasă să ne apropiem de ea, sau dacă se refugiază țopăind sau se mișcă greu, atunci condiția păsării nu este satisfăcătoare, este rănită sau, este slăbită din cauza înfometării. În acest caz, vă rugăm să contactați Centrul de Reabilitare a Animalelor Sălbatice 0722 – 533816 sau la adresa de email: office@milvus.ro.

De ce au rămas acasă aceste berze?

Acest fenomen, adică faptul că, unele berze rămân la noi și pe timp de iarnă, nu poate fi explicat prin starea lor de sănătate, deoarece în cele mai multe cazuri aceste păsări se află în condiții bune. 2010 a fost ultimul an când, din cauza vremii nefavorabile, părinții și-au abandonat puii eclozați târziu și, aceștia erau nevoiți de a fi salvați (cazuri concrete din Ungaria).

Cu ce se hrănesc?

Hrana berzelor este foarte diversă,  constând din insecte, viermi, larve, pești, amfibieni, șerpi, mamifere mici (cu precădere șoareci). După ce apele îngheață, peștii și amfibienii se retrag, insectele dispar, berzele care iernează la noi se hrănesc cu șoareci care trăiesc pe pajiști și terenuri arabile.

Aceste informații au fost preluate parțial de pe pagina web al Societății Ornitologice Maghiare (http://www.mme.hu/az-itthon-maradt-golyak-nem-serultek).

Lăsați un comentariu

This Post Has 3 Comments

  1. Fleancu

    Sunt 6 berze albe care au rămas in comuna berceni si ingheata pe stalpi de iluminat la intrarea in comună de centură.

    1. Milvus Group

      Vă mulțumim! Mulți ne-au semnalat acest caz și am încercat să răspunden tuturor cel mai important lucru: „aceste cazuri nu sunt rare, berzele rămase la noi pe timpul iernii nu sunt rănite, trebuie lăsate în pace! Însă, dacă barza este capabilă să se deplaseze doar pe o distanță de câțiva metri, dacă doar fuge de noi în loc să zboare, dacă ne lasă să ne apropiem de ea, sau dacă se refugiază țopăind sau se mișcă greu, atunci condiția păsării nu este satisfăcătoare, este rănită sau, este slăbită din cauza înfometării. În acest caz, vă rugăm să contactați Centrul de Reabilitare a Animalelor Sălbatice Rănite: 0722 – 53381. https://milvus.ro/healthy-storks-miss-migration-and-stay-in-romania-for-winter/7142